Tiborcz menekülése: a videó, ami mindent elmond a NER-elitről

vélemény
2018 március 09., 05:10
comments 461

Készült már néhány ikonikus felvétel a NER-ről. Vida Ildikó tolmácsot szeretne kérni, Mészáros Lőrinc okosabb, mint Zuckerbeg, Rogán Antal egyetlen mondatot ismételgetve pörög a helikopteres ügye körül. De csütörtök este óta új királya van a műfajnak.

Akkor jelent meg a hvg.hu videója Tiborcz Istvánról, aki a Károli Gáspár egyetemre érkezett vizsgázni, amikor pedig meglátta az újságírók kameráját,

úgy megijedt, mint mondjuk egy 23 éves szőke srác, akivel éppen közölték, hogy meg kellene csinálni egy komplett város közvilágítását.

A kastélytulajdonos utánozhatatlan mozdulattal rántja el magát a felvétel elől, és még épp elhangzik az Elios-ügyről szóló kérdés, miközben sofőrjével elhajttat a helyszínről.

link Forrás

Érdemes felidézni, hogy milyen erőfeszítéseket tett a Fidesz-világ, amióta kiderült, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios közbeszerzéseinél, és emiatt akár 13 milliárd forintos büntetést is kiszabhatnak.

Először azt mondták, hogy Bajnai a hibás. Aztán azt, hogy Simicska. Aztán azt, hogy a választásba beavatkozó OLAF.

Egyik sem jött be igazán, ezért a párt rákapcsolt: konkrét sorvezetőt adtak ki a képviselőknek, amiben szóról szóra a szájukba rágták, hogy mit hazudjanak, ha Orbán Ráhel férjének gazdagodásáról kérdezik őket. Amikor pedig Hollik Istvánt megkérdezték, hogy miért kell ilyen központilag előírt szöveg, akkor szó szerint felmondta a sorvezető mondatait.

A hódmezővásárhelyi sokk hatására aztán Bayer Zsolt úgy döntött, bele kell állni, és meg kell védeni Tiborczot: felfestették a vagány vállalkozó képét, akinek persze nem ártottak a politikai kapcsolatok, de azért végső soron csak egy ügyes csibész, egy igazi fenegyerek. És hogy teljes legyen a kép, a közösségi médiához korábban hímzett monogramos vadászzsebkendővel sem nyúló Lázár János is inkább kormányzati Kasza Tibit csinált magából, csak hogy megint ők diktálják a tempót.

De hiába érezte kötelességének a kormánypárt teljes legénysége, hogy saját testével védje egy hozzájuk állítólag nem kötődő világítástechnikai cég volt tulajdonosát, az érintett vállalkozó nem gondolta úgy, hogy ki kellene állnia magáért.

Ezt koronázta meg a beismeréssel felérő vetődéssel.

A konkrét ügyön kívül a NER-elit történetét is szépen összefoglalja ez a felvétel. Az elmúlt években ritka történelmi helyzet állt elő Magyarországon: ha valaki a megfelelő körben volt, és félretette az erkölcsi aggályait, pillanatok alatt úgy meggazdagodhatott, hogy ahhoz piaci körülmények között valami egészen nagy dolgot kellett volna kitalálnia. 

Családtagok és haverok gazdagodtak megállíthatatlanul, miközben a közönség a Soros-valóságshow-t nézte. Magabiztos pacsizásaikat VIP-szekciókban készült fényképek sora örökítette meg.

De bármennyire is meggazdagodtak, valódi társadalmi megbecsülés nem jár együtt ezzel: ahhoz még nem találtak ki megfelelő közbeszerzési modellt. Ezért Tiborcz István már láthatóan nem is pályázik ilyesmire.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.