Össze-vissza makog a kormány Elios-ügyben: bajnaizás és simicskázás után most megvárnák, mit mond Brüsszel

politika
2018 február 11., 18:05
comments 374

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel 2011 és 2015 között az akkor a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz tartozó Elios Innovatív Zrt. közvilágítási közbeszerzései során. Bűnszervezetben elkövetett csalást sejt az OLAF a háttérben, 13 milliárdot is visszakérhet emiatt Magyarországtól az unió. 

Tiborcz István a Sziget VIP-ban 2015-ben.
photo_camera Tiborcz István a Sziget VIP-ban 2015-ben. Fotó: Németh Dániel/444

A kormány erre első kézből közölte, hogy Gyurcsány, Bajnai: "Magyarországon 2004 óta van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Az OLAF vizsgálata a Bajnai kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti."

Erre reagálta azt Bajnai Gordon, hogy sajnos valóban nem írták bele a tender feltételei közé, hogy ne lopj.

Aztán jött a Simicska-vonal, amit a kormány hivatalos napilapja, a Magyar Idők kezdett el tolni, és amivel egyebek mellett annyi volt a gond, hogy Simicska 2011 után  még épp a Fidesz pártkasszát gazdagította, és együttműködött Tiborcz Istvánnal, aki tulajdonosa volt a cégnek. 

Tuzson Bence, a kommunikációs minisztérium államtitkára vasárnap eljutott oda, hogy csak azt ismételgesse: igazából nincs is még kormányálláspont, várjuk nagyon Brüsszel álláspontját, hogy aztán mondhassunk valamit. Igen, annak a Brüsszelnek az álláspontját, akinek megállításáért tavaly egy emberként kapaszkodott össze a nemzet. Tuzson államtitkár tökéletes nyilatkozata:

"Magát a jelentést egészen addig nem szeretnénk kommentálni, amíg az Európai Bizottság nem alakította ki ezzel kapcsolatban az álláspontját, és amíg ilyen álláspont nincsen, addig a kormánynak is csak az a határozott álláspontja, hogy mindenkinek – tulajdonosi szerkezettől függetlenül, igazgatósági tagságtól függetlenül – törvényesen kell eljárnia. Azokat az ügyeket, amiket egyszer már megvizsgáltak, meg lehet vizsgálni még egyszer, természetesen állunk elébe, kampány van, de a törvényességhez természetesen nem férhet kétség"

(Hír TV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.