Harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el a Balatonnál

A következő napokban várható szélsőséges időjárás miatt harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el több dél-, és délnyugat balatoni településen péntek reggeltől - mondta Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). 

Siófokon a polgármester II. fokú helyi vízkár-elhárítási készültséget rendelt el pénteken 11 órától a Balaton magas a vízállása, valamint a rövid időn belül várható nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt. 

Az OVF honlapján található adatok szerint a Balaton vízszintje Siófoknál 129 centiméterre, Badacsonynál 132 centiméterre emelkedett péntekre. A Balaton szabályozási vízszint-maximuma 120 centiméter. 

A tó vízeresztése a Sió-zsilipen maximális sebességgel (60 köbméter/perc) folyik pár napja. A Sió-csatornában a gát alatt mért vízállás pénteken pár centiméterrel megdöntötte az eddigi, 2006 elején mért rekord-magasságot, elérte a 300 centimétert. 

Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Az Időkép előrejelzése szerint télies márciusi hétvégére számíthatunk: szombaton mediterrán ciklon hoz szeles, barátságtalan, csapadékos időt: a kezdeti esőt délutántól egyre többfelé válthatja fel havazás, este és éjszaka keleten, délkeleten pedig ónos eső, fagyott eső is várható. A csúcshőmérséklet 1-10 fok között tetőzik, majd egyre jobban hűlni fog a levegő.

Vasárnap még sok lesz a felhő felettünk, többfelé előfordulhat kisebb havazás, hózápor. A szél sokfelé lesz élénk, nyugaton és északkeleten erős, így ezeken a tájakon hófúvás is kialakulhat. Délután a legtöbb helyen fagypont alatt marad a hőmérséklet.

A hideg, télies idő a jövő hét elején is kitart, hétfő hajnalra a havas tájakon -10 fok alá süllyed a hőmérséklet. Nappal mindössze -4, +1 fok között alakulnak a maximumok. Eleinte borongós, de száraz idő valószínű, délután dél felől újabb havazás kezdődik. (via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.