Itt az Oxfam újabb szexbotránya, a segélyszervezet-történet legviccesebb, kurvázást mentegető levelével

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Oxfam nevű, brit központú globális segélyszervezet szexbotrányát a brit Times tényfeltáró cikkei robbantották ki és most szintén a Times lépett elő az újabb fejezettel, ami bővelkedik minimum tragikomikus elemekben.

Az eredeti  botrány lényege, hogy kiderült, a szigetet sújtó természeti csapások után az Oxfam haiti kirendeltségén előfordult a női munkatársak szexuális zaklatása, megfélemlítése másrészt - egyes férfi munkatársak esetében - gyakorlattá váltak a prostituáltakkal rendezett szexbulik. Minderről belső jelentés készült, amit utána eltitkoltak, a meggyanúsított alkalmazottakkal pedig igencsak kesztyűs kézzel bántak, a hét férfi csendben távozhatott 2011-ben.

A mostani, második leleplezés arról szól, hogy a szervezet több, mint egy teljes éven át veszélybe sodorta a Haitin dolgozó női alkalmazottait és a túlélőket azáltal, hogy a pozíciójában tartott egy lebukott szexuális ragadozót. Az Oxfam ráadásul félhivatalosan elfogadta a prostitúciót mint legitim időtöltést a szervezeten belül. 

Az ügy főszereplője a kenyai Raphael Mutiku, aki a 2010-es földrengés után a Haiti vízellátásának visszaállításában segítő csoportot vezette. Mutiku ellen a női kollégái tettek bejelentéseket, miszerint szexuálisan zaklatta őket. Az Oxfamtól Mutiku 2010. júniusában írásbeli utolsó figyelmeztetést kapott a viselkedése miatt. 

Hat hónappal később pedig az derült ki, hogy a férfi az oxfamos szállásán fogadott prostituáltakat. Ezek után, ahelyettt, hogy elbocsátották volna, egészen fantasztikus szöveggel védték meg az Oxfam londoni központjából. Andy Bastable, a szervezet legmagasabb rangú olyan vezetője, aki a világ veszélyzónáiban dolgozó egységekért felelős, egy, az ügyben írott emailjében azt írta, hogy

“Nem ítélem el Ralphot, van benne egy vágy, amit láthatólag ki kell elégítenie. Hát hogy kapcsolhatná ki a libidóját?” 

Bastable azonban nem érte be ennyivel:

“Nincs olyan szabály az Oxfamon belül, hogy tilos lenne prostituáltakkal szórakozni. De úgy tűnik, hogy (Ralph) nem viselkedik diszkréten.”

A dolog lelepleződése után az Oxfam közleményben állította, hogy Bastable 

“elnézést kért az emailje elfogadhatalan stílusa miatt, ami teljességgel elfogadhatalan volt.” 

Mutiku mindeközben “határozottan tagadta”, hogy prostituáltakat bérelt volna. Haitin egyébként bűncselekménynek számít a kurvázás. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.