Az FBI kirúgott igazgatóhelyettese is sokat jegyzetelt, és meg is osztotta feljegyzéseit Robert Muellerrel

Andrew McCabe, az FBI kirúgott igazgatóhelyettese.Fotó: Alex Brandon/AP

Szintén kirúgott főnökéhez, James Comey-hoz hasonlóan Andrew McCabe, az FBI frissen kirúgott igazgatóhelyettese is rendszeresen feljegyzéseket készített Donald Trumppal folytatott beszélgetéseiről. És ezeket a feljegyzéseket a hírek szerint át is adta az elnököt vizsgáló különleges ügyésznek, Robert Muellernek, aki arra is bizonyítékot keres, hogy a Fehér Ház tudatosan akadályozni próbálta az elnök kampánystábja és Oroszország együttműködése tárgyában folyó nyomozást.

McCabe egész karrierjét az FBI-nál töltötte, Comey igazgatósága idején egyértelműnek tűnt, hogy ő a kiszemelt utód. Végül Trump mondvacsinált indokokkal kirúgatta, még azt se hagyták neki, hogy március végén nyugdíjba vonulhasson. McCabe-et két nappal ötvenedik születésnapja előtt rúgták ki, így nem jár neki nyugdíj a szolgálataiért. A hivatalos indoklás szerint azért kellett távoznia, mert felhatalmazás nélkül nyilatkozott a sajtónak.

Bár Trump ünnepelte McCabe kirúgását, inkább aggódnia kéne. Amerikai lapértesülések szerint McCabe feljegyzései mindenben megerősítik James Comey feljegyzéseit arról, hogy milyen körülmények között és hogyan rúgták ki az FBI igazgatóját tavaly májusban. Comey feljegyzései szerint pedig az elnök, Trump személyesen próbálta elérni, hogy Comey és az FBI ne nyomozzon annyira az oroszokkal való egyeztetéseit eltitkoló, emiatt később magát bűnösnek valló volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn után.

McCabe szerint amúgy őt pont emiatt rúgták most ki, hogy ő is tanúja volt a történteknek. Szerinte erre utal az is, hogy azután gyorsult fel a vizsgálat annyira, hogy még a nyugdíjazása előtt kirúghassák, hogy jelezte, ha vallomást kell tennie, meg fogja erősíteni a Comey által elmondottakat. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.