2050-re már ötmilliárd ember szenvedhet vízhiánytól

2050-re, vagyis igencsak belátható 32 éven belül a világ akkori népességének legalább a fele, ötmilliárd ember szenvedhet majd vízhiánytól, írja a World Water Development Report című jelentésében az ENSZ. A jelentés szerint van még lehetőség rá, hogy változtassunk ezen, és nagyon is szükség van a változtatásra.

Ha ugyanis valóban ötmilliárd ember szenved majd vízhiánytól, abból elkerülhetetlen konfliktusok adódhatnak, melyek végső soron az egész civilizációnkat fenyegetik.

Hogy ezt megelőzzük, azonnali lépéseket kell tenni a természetes vizek védelmében. Ennek része, hogy a vizek szabályozásában az ún. szürke infrastruktúra, vagyis az ember építette gátak helyett vissza kéne térni a természetesebb módszerekhez - mint amilyen a fokszabályozás, amely lényegében irányított áradásokkal vezeti le a vízfölösleget, mely így nem szimplán lerobog a kibetonozott, elcsatornásított folyókon, hanem a lápokban, ártéri erdőkben szétterülve táplálja a föld alatti vízbázisokat.

A legnagyobb változásra a mezőgazdaságban van szükség, amely egymagában a teljes vízfogyasztás 70 százalékáért felel - a világ éves vízfogyasztása nagyjából évi 4600 köbkilométer, ennek csupán tíz százaléka a lakossági fogyasztás, a maradék húsz százalékot az ipar használja fel.

Ha viszont minden így marad, mint most, akkor a jövőben már Mexikót, Dél-Amerika nyugati partvidékét, Kínát, Ausztráliát és Dél-Európát is szárazság és vízhiány fenyegeti. (Via The Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.