Rejtélyes körülmények között halt meg a Novichok méregcsaládot fejlesztő orosz vegyifegyver-szakértő

A brit hadsereg vegyvédelmi alakulatai a Szergej Szkripal elleni merénylet után nyomokat gyűjtenek.Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Rejtélyes körülmények között vesztette életét az 1990-es évek végén az az Anatlolij Kuncevics, aki egy izraeli lap, a Jediót Ahronót oknyomozó újságírója, Ronen Bergman szerint annak idején felügyelte a Novichok nevű idegméregcsalád kifejlesztését. Ez az a méreg, amivel minden valószínűség szerint az orosz titkosszolgálatok megmérgezték a brit hírszerzéshez átállt orosz exkémet, Szergej Szkripalt.

Bergman beszámolója szerint Kuncevics volt a szovjet vegyifegyver-program egyik vezetője, évtizedeken át felügyelte az idegmérgek fejlesztését, majda kilencvenes évek elején Borisz Jelcin kinevezte az orosz vegyi fegyverek leszereléséről tárgyaló csoport vezetőjévé. De a Moszad korabeli gyanúja szerint Kuncevics közben fusizni kezdett, Szíriának adott át felszerelést és szakismereteket a vegyi fegyverek előállításához. Bergman szerint Ehud Barak akkori izraeli miniszterelnök Borisz Jelcint és környezetét is tájékoztatta aggályairól, de Jelcin vagy nem tudott, vagy nem akart közbeavatkozni.

Kuncevics aztán 2002-ben váratlanul életét vesztette. Ráadásul igen rejtélyes körülmények között, egy Aleppóból Moszkvába tartó járaton. Az eset körülményei máig nem ismertek, bár a szír hatóságok azt gyanítják, hogy a Moszad mérgezhette meg. Azt, hogy Kincevics valóban vegyifegyver-készítési titkokat oszthatott meg Szíriával, Bergmannak a CIA is megerősítette, és ők úgy vélik, hogy Kuncevics halála "jelentős problémáktól" kímélte meg Izraelt és a Nyugatot. (Via Haaretz)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.