Boris Johnson szerint joggal lehet párhuzamot vonni az 1936-os berlini olimpia és az idei orosz focivébé között

A brit külügyminiszter szerint az angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet felelősségi láncolata Oroszországig, az orosz kormányzati rendszer legmagasabb rangú tagjaiig vezet.

Boris Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán elvetette azt a képviselői felvetést, hogy a mérgezéses támadást olyan ügynökök vagy volt ügynökök is elkövethették, akik felett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek esetleg nincs ellenőrzése.

Johnson szerint a gyilkossági kísérletet, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt, Moszkva üzenetnek szánta a potenciális dezertőröknek, és azért választotta helyszínként Nagy-Britanniát, "mert ez az ország hisz a szabadságban, a demokráciában, a jogállamiságban, és rendszeresen felrótta Oroszországnak ezen értékek megsértését".

Hozzátette ugyanakkor: a gyilkossági kísérlet időzítése valószínűleg szorosabban kötődik a vasárnap rendezett, Putyin győzelmét eredményező oroszországi elnökválasztás időpontjához. A brit külügyminiszter szerint "nem demokratikus figurák választások vagy valamilyen kritikus jelentőségű politikai fejlemény közeledtével gyakran találják vonzónak azt a lehetőséget, hogy elültessék egy ellenség képzetét a közgondolkodásban".

Oroszország tagadja, hogy köze lenne a gyilkossági kísérlethez.

Boris Johson a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság brit bojkottját szorgalmazó felszólításokra reagálva azt mondta: hihetetlen igazságtalanság lenne az angol labdarúgó-válogatott megbüntetése. Hozzátette: az angol szurkolók egyébként is jóval csekély számban lesznek jelen, mit a korábbi hasonló tornákon, eddig mindössze 24 ezer vízumkérelmet adtak be.

Johnson szerint az előző, brazíliai világbajnokság előtti hasonló időszakban már 94 ezer angol szurkoló igényelt beutazási vízumot.

A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin ugyanúgy az országimázs javítására" kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy "Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát.
Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy "egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal". Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány jelenleg senkit nem próbál aktívan lebeszélni arról, hogy jelen legyen a nyári oroszországi világbajnokságon.

A brit miniszterelnök által múlt szerdán bejelentett szankcióintézkedések között szerepel, hogy sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May egy héttel ezelőtti bejelentése azt jelenti, hogy a világbajnokságra Vilmos herceg sem utazik el.
A külügyi bizottság szerdai meghallgatásán Boris Johnson megerősítette, hogy az oroszországi világbajnokságon nem lesz magas szintű brit képviselet. Hangsúlyozta azonban: ez nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítani Oroszországgal. (MTI, FT)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.