Egy kenyai bíróság betiltotta az anális vizsgálatot a homoszexualitással gyanúsított férfiaknál

A döntést a melegek és leszbikusok jogait védő bizottság (NGLHRC) üdvözölte, és az emberi jogok terén elért jelentős győzelemnek minősítette.

Kenyában, csakúgy mint a kontinens több államában, tilos és akár 14 évi szabadságvesztéssel sújtható a homoszexualitás, és a kelet-afrikai országban eddig rendszeresen alkalmazták az anális vizsgálatot a homoszexualitás gyanúja esetén.

Az NGLHRC két olyan férfi nevében nyújtott be keresetet, akiket azzal vádoltak, hogy homoszexuálisok, és alávetették őket a vizsgálatnak. „Az ítélettel a bírák kimondták: mindannyian megérdemeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk” – mondta a jogvédő bizottság.

Az anális vizsgálatnak nincsenek orvosi indokai a homoszexuálisnak vélt férfiaknál, sértik a magánélethez való jogot és a méltóságot – mondta Kari Mugo, az NGLHRC munkatársa, aki szerint a vizsgálat kínzásnak minősül.

A bizottság a homoszexualitást tilalma ellen is pert indított.

Kenyában 2010 és 2014 között közel 600 ember ellen indult eljárás homoszexualitás gyanúja miatt hivatalos statisztikák szerint. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.