Egy kenyai bíróság betiltotta az anális vizsgálatot a homoszexualitással gyanúsított férfiaknál

külföld
2018 március 22., 15:39
comments 88

A döntést a melegek és leszbikusok jogait védő bizottság (NGLHRC) üdvözölte, és az emberi jogok terén elért jelentős győzelemnek minősítette.

Kenyában, csakúgy mint a kontinens több államában, tilos és akár 14 évi szabadságvesztéssel sújtható a homoszexualitás, és a kelet-afrikai országban eddig rendszeresen alkalmazták az anális vizsgálatot a homoszexualitás gyanúja esetén.

Az NGLHRC két olyan férfi nevében nyújtott be keresetet, akiket azzal vádoltak, hogy homoszexuálisok, és alávetették őket a vizsgálatnak. „Az ítélettel a bírák kimondták: mindannyian megérdemeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk” – mondta a jogvédő bizottság.

Az anális vizsgálatnak nincsenek orvosi indokai a homoszexuálisnak vélt férfiaknál, sértik a magánélethez való jogot és a méltóságot – mondta Kari Mugo, az NGLHRC munkatársa, aki szerint a vizsgálat kínzásnak minősül.

A bizottság a homoszexualitást tilalma ellen is pert indított.

Kenyában 2010 és 2014 között közel 600 ember ellen indult eljárás homoszexualitás gyanúja miatt hivatalos statisztikák szerint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.