Magyar tudósok munkájának hála áttörést értek el a felnőttkori leukémia kezelésében

TUDOMÁNY
2018 március 22., 10:41
comments 30
STAT5-gátlás a csontvelőben
photo_camera STAT5-gátlás a csontvelőben

Magyar tudósok kutatásai nagyban hozzájárulhatnak a felnőttkori leukémia egyik leggyakoribb formája, a csontvelői eredetű vérképző sejteket érintő akut leukémia terápiás lehetőségeinek megújításában.

Ennek a rákfajtának a rákos sejtjeiben megtalálható egy fehérje, a STAT5. A fehérjék felülete általában is egyedileg barázdált, ezekhez a barázdákhoz egyéb molekulák kapcsolódhatnak. A magyar kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amelyek segítik ezeknek a barázdáknak a megtalálását, mert így már meg lehet mondani, hogy milyennek kéne lennie egy molekulának ahhoz, hogy csatlakozni tudjon egy fehérjéhez.

Az ígéretes kezdeti eredmények után kiterjesztették a kutatást a STAT5 fehérjére is. Ez egy olyan fehérjetípus, amin Dr. Keserű György Miklós, a kutatás egyik résztvevője szerint "rendkívül kevés és kicsi barázda" van, ezért nehéz volt megtalálni azt a molekulát, amely megfelelően erősen tapadt hozzá. Nekik most sikerült, ráadásul olyat, ami specifikus, vagyis a többi, a szervezetben fontos szerepet betöltő STAT-fehérjét nem gátolja, kizárólag a tumorsejteket pusztítja. (Via Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.