A családi ház, mint pszichózis és a falusi élet elképzelt modernizálása

építészet
2018 március 25., 10:40
comments 13

Milyen tervek voltak a világháború után a hazai lakhatási válság kezelésére, és hogyan kapcsolódtak össze a szocialista elképzelések az építészeti lehetőségekkel: többek között ilyen kérdéseket vizsgál egy most megjelent könyv, illetve ehhez kapcsolódva egy Instagram-válogatás.  

Paradigma Ariadné építészkollektíva időnként átengedi az Instagramjának kezelését egy-egy téma szakértőjének, aki aztán egy héten át posztolhat oda képeket és szövegeket. Így zajlott ez már korábban Branczik Márta esetében, aki az absztrakt köztéri művészet magyarországi felbukkanását mutatta be, most pedig Keller Márkus kezelte egy héten át a fiókot, és a téma a szocialista lakhatás volt. 

Keller az ELTE történeti szociológia tanszékének vezetője, és nemrég jelent meg könyve a témában, az Építészfórumon olvasható róla egy alaposabb kritika, az Instagram-fiókba pedig a könyv illusztrációiból került fel több is, részletes leírással kiegészítve, ezek közül válogattunk össze párat. 

Ez a típusterv azt mutatja meg, hogy a vidéki épületek esetében egyáltalán nem csak a kockaház koncepciója merült fel a korban, több terv is létezett arra, hogy hogyan lehet a modern életet a vidéki életformával összeegyeztetni, és maguk mögött hagyni a komfort nélküli parasztházakat: 

link Forrás

A korszak nagy kérdése az volt, hogy milyen a korszerű és egyben szocialista életmód, lakáshasználat. Külön koncepciók születtek arról, hogy a paraszt, a bányás, az építőmunkás és a mérnök milyen körülmények között él, kéne hogy élje ideálisan

link Forrás

Közben a családi ház, mint pszichózis került szóba: 

link Forrás

Egy poszt a Villányi úti lakótelep azon részéről, amely nem épült meg és csak látványterven maradt: 

link Forrás

Hasonló Árpád úti szocreál kompozíció, ami papíron maradt:

link Forrás

A konyha ekkor még a nők területe:

link Forrás

Az Óbudai Kísérleti Lakótelep:

link Forrás

További kapcsolódó posztok az Instragramon találhatóak

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.