Helikopteres vadászatokról meséltek Bélmegyeren, ahonnan ifj. Mészáros Lőrinc és az állam három vadászt ki akar túrni

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában azzal a három vadásszal, Lovas Józseffel, Lovas Mihállyal és Komáromi Mátyással foglalkoztak, akik szembeszálltak Mészáros Lőrinc családjával.

A riportban a Békés megyei Bélmegyeren a saját, 25 éve művelt földjükről akarta elzavarni a gazdákat egy férfi, aki a bemutatkozása szerint hivatásos vadász, méghozzá Mészáros Lőrinc, a 250 km-rel odébb lévő Felcsút fideszes polgármesterének vadásza.

Mészáros Lőrinc úgy jött képbe, hogy megvette a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t és azzal együtt a romantikus-eklektikus stílusban épült, 17 szobás műemlék vadászkastélyt a hozzá tartozó két apartmannal.

Fotó: Házon kívül / RTL Klub

Csakhogy a kastélyhoz nem tartozott vadászterület, a vadászati jog a helyi vadászoké volt. Ők a korábbi tulajdonosnak kb. 500 hektárt adtak hosszú távra, így azon ők gazdálkodhattak és folytathattak bérvadásztatást.

Aztán – már a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. megvásárlása után – két éve újraosztották a vadászterületeket az országban, így Bélmegyeren is négyfelé vágták. Az egyik vadász szerint „nyilvánvalóan a tájegységi határokat úgy rajzolták meg, hogy a kastély körül meglegyen az a 4200 hektár, amelyen ők vadászni szerettek volna”.

A vadászok ekkor még beletörődtek ebbe, hiszen vadászhattak a saját földjükön, de aztán összehívtak a földtulajdonosoknak egy gyűlést, és ugyan a napirendi pontok között szó sem volt erről, váratlanul kizárták a három vadászt a saját földterületeikről.

Fotó: Házon kívül / RTL Klub

A vadászterületen sok állami tulajdonban lévő föld van, ezért az állam szavazata is kellett ahhoz, hogy a három vadászt kizárják, hogy más vadászhasson ott. A vadásztársaságnak, ami elvitte a helyiek elől a vadászterületet, Mészáros Lőrinc 25 éves fia, ifj. Mészáros Lőrinc az elnöke. A terület mindig népszerű volt, külföldiek és politikusok is jártak ide vadászni, gyakran vadászott itt Semjén Zsolt, de megfordult itt Lázár János és Harrach Péter is – hangzik el a riportban.

A helyiek igazi luxusvadászatokról számolnak be az RTL-nek:

  • Mészáros Lőrincék helikopterrel érkeztek vadászni, állítólag azért, „mert olyan rosszak az utak, hogy ide autóval borzasztó lejönni”.
  • Volt, hogy a tűzoltókat is kihívták, hogy mossák le az utat, mert magas rangú vendégek jönnek.
  • A lőállásokat műfüves gyepszőnyeggel látták el, hogy a „szép, bokszos cipőben lehessen menni, ne kelljen a csizmát összesározni”.

Ezeken a vadászatokon nincs többórás gyalogos vadkeresés, hanem a gazdák földjeire, egy kis erdőtől pár méterre leteszik a lőállásokat, majd az erdőből a karámokban nevelt fácánokat eléjük terelik, hogy elég egyszerű legyen lelőni az állatokat.

Miközben erről meséltek a saját földjükön, megjelent Mészáros Lőrincék vadásza. Vita alakult ki, majd miután a kollégája elhívta a hivatásos vadászt. Az egyik gazda azt mondta:

„Az a szomorú, hogy 20 évig ezt kell még néznünk, hogy a gyerekeinket is elzavarják, meg minket is, ne tudjunk kijönni a földjeinkre.”

Fotó: Házon kívül / RTL Klub

A három gazda nem törődött bele, hogy nem vadászhatnak, és elküldik a saját földjeikről is őket, bíróságra mentek, mondván, sok dolog szabálytalan volt a közgyűlésen, amin kizárták őket. De nehéz dolguk volt, ugyanis a papírok egyszerűen eltűntek. Az állami intézmények által kiadott, furcsa aláírásokkal ellátott meghatalmazások egy évvel később, a bírósági tárgyalásokra kerültek elő. Az egyik meghatalmazást aznap adták ki, amikor elvileg reggel 9-re oda is kellett érni vele.

Az RTL ezzel kapcsolatban megkereste a tulajdonosok közül az államot képviselő Földművelésügyi Minisztériumot, de nem kaptak választ. A három helyi vadász végül nyert, a bíróság megállapította, hogy szabálytalanul zárták ki őket a vadászterületről.

Csakhogy az ítélet nem jogerős, így a helyiek vadászháza zárva van, míg Mészárosék vadászházában a forgatás alatt is rendezvény volt. Mészárosék vadászhatnak, a helyiek viszont nem lőhetnek a puskáikkal a területen. „Ami nagyon fájó, hogy azt halljuk, hogy megy a fácántelep felújítás, meg vadkacsatelepet akarnak csinálni. Nagyon úgy néz ki, hogy nagyon biztosra mennek ők, mert itt semmi nem
állt meg, itt megy a vadászat továbbra is” – mondta az egyik gazda. (RTL Klub)