Kiderült a gumikacsák gusztustalan titka: gyilkos baktériumokat rejt a belsejük

TUDOMÁNY
2018 március 28., 05:54
comments 135

Aki már látta, mi folyik ki egy sárga gumikacsából, amit összenyomnak, tán nem lesz meglepve a svájci kutatók legújabb felfedezésétől:

a népszerű fürdőszobai gyerekjáték igazi baktériumtelep!

A svájci Szövetségi Víztudományi és Technológiai intézet, az ETH Zurich egyetem és az Illinois-i Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a gumikacsákból kifolyó szürke szmötyiben ötből négyszer "potenciálisan patogén", vagyis halálos betegséget okozó baktériumokat mutattak ki. Például Legionellát és Pseudomonas aeruginosát, mely közül az utóbbi "gyakran okoz kórházi fertőzéseket".

A bevizsgált gumikacsákban nemcsak gyakran, hanem nagyon nagy számban mutattak ki súlyos betegségeket okozó baktériumokat és gombákat. Volt olyan kacsa, amin négyzetcentiméterenként 75 millió kórokozót találtak.

A kutatók szerint a csapvíz alapvetően nem kedvező környezet a baktériumoknak, de a gumikacsák gyártásához használt rossz minőségű műanyag már megfelelő táplálékforrás, pláne kiegészítve a fürdővízbe óhatatlanul bekerülő testnedvekkel és szappannal. A kutatók szerint a gumikacsák anyagából felszabaduló szén a szappanból és a testnedvekből kinyerhető nitrogénnel és foszforral már tökéletes tápanyag a baktériumoknak.

A kutatók szerint amúgy kis mennyiségben ezek a baktériumok még erősíthetik is az immunrendszert, amely megtanul védekezni ellenük. De abban a mennyiségben, amiben a gumikacsákban előfordulnak, már szem-, fül- és bélfertőzést okozhatnak. Ez leginkább a gyerekeket fenyegeti, akik szeretik arcon fröcskölni magukat a kacsákból kispriccelt vízzel.

A kutatók ajánlása szerint a gumikacsákat jobb minőségű műanyagból kéne gyártani, mert az megelőzhetné a baktériumok és gombák elszaporodását. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.