Svájcba utalta osztalékát Rogán feltalálótársainak cége

politika
2018 március 28., 03:22
comments 195

2015-ben 41 millió 231 ezer forint osztalékot fizetett a Profitrade 90 a tulajdonosainak. Ez az a cég, ami 2013-14-ben közel egymilliárd forint uniós támogatást nyert el, például Rogán Antal találmányának fejlesztésére is, és amelynek a támogatásait az OLAF, az európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja.

Az osztalékon nem egyenlő arányban osztoztak a tulajdonosok. Csík Balázs és szülei, Csík Károly és Csík Károlyné a 2015. május 31-i közgyűlési határozat szerint megelégedtek fejenként ezer forint osztalékkal, a maradék 41 millió 228 ezer forintot egy svájci cég, a Central European Investment AG (CEI) számlájára utalták, írja a 24.hu.

A CEI-t 2007-ben egy svéjci üzletember, Christian S. Frey alapította. Frey vagyonkezeléssel foglalkozik, azon belül is azzal, hogy a svájci törvényeket kihasználva fedve maradhassanak a cégein keresztül lebonyolított ügyletek részletei. Ő maga ezt úgy fogalmazta meg, hogy "az üzletünk alapja az ügyfél bizalma és a közös bizalom, ezek olyan értékek, amelyeket a lehető legnagyobbra becsülünk".

A 24.hu cikkében megjegyzi, hogy Frey irodája, ami egyben a CEI székhelye is, alig néhány utcányira van attól a zugi háztól, amiben Kertész Balázs, Rogán Antal korábbi bizalmasa és ügyvédje lakást vásárolt magának.

Kertész több szálon is kötődik Rogán Antal találmányához. Az ő budapesti lakásába van bejegyezve Rogán üzlettársainak digitális aláírási biznisszel foglalkozó cége, aminek működtetésében Kertész korábbi felesége, Pozsgai Petra is szerepet vállalt. Pozsgai 2014 végén, néhány hónappal az alapítása után lett tulajdonos a MobilSign Kft.-ben, amely 2016-ban vette meg a Profittrade-től Rogán Antal találmányának szabadalmi jogát, majd értékesítette a találmányt a Telekomnak, 2017-ben pedig 25 millió forintot fizetett Rogán Antalnak a találmány hasznosítását honorálva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.