Gyanúsítottként hallgatták ki Szegedi Csanád volt jobbikos EP-képviselőt

Tessék, van olyan, amikor az OLAF-jelentésére ugrik a magyar ügyészség. Az EU csalás elleni hivatala hívta fel a magyar hatóság figyelmét arra, hogy Szegedi Csanád a 2009-től 2014-ig terjedő ciklusban európai parlamenti képviselőként többféle módon, az EU illetékes szervét megtévesztve, visszaélt az EP-től igénybe vehető költségtérítésekkel, illetve a parlamenti asszisztensek alkalmazásával. 

Szegedi CsanádFotó: Andrew Toth/AFP

A Központi Nyomozó Főügyészség az OLAF ajánlására induló eljárásban szerdán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták ki Szegedi Csanádot. A férfi a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett, a továbbiakban szabadlábon védekezik.

Szegedi Csanád az, aki antiszemita politikusként indult a Jobbikban, amíg egyszercsak rájött, hogy ő maga is zsidó. Ezért 2012-ben kilépett a pártból.

A gyanú szerint Szegedi Csanád a költségtérítéseket illetően számos esetben - a repülőút költsége helyett - a gépjárművel történő utazás lényegesen magasabb költségét számolta el, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával. A látogatócsoportok fogadásával kapcsolatban öt esetben lényegesen magasabb költséget fizetett ki az EU a közreműködése folytán. Emellett több ember esetében, valótlan okiratok felhasználásával, fiktív módon parlamenti asszisztenseket alkalmazott, illetve el nem készült kiadványok költségeit igényelte valótlan okiratok felhasználásával.

A gyanú szerint két parlamenti asszisztens alkalmazását annak ellenében intézte el, hogy az illetményükből a részére meghatározott összeget visszaadnak.

Az ügyészség szerint a költségvetési csalással az EP-nek a több mint 143 millió forint vagyoni hátrányt okozott a gyanúsított, amely nem térült meg. 

A Központi Nyomozó Főügyészség üzletszerűen, társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző személy által elkövetett vesztegetéssel és részben felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítja Szegedi Csanádot. 

Az ügynek még további négy gyanúsítottja van.

Az ügyészség közleményében megjegyzi, aligha függetlenül a kampánytól, hogy az elmúlt időszakban a gyanúsított immár a második olyan EP-képviselő, akivel szemben a tisztségével összefüggően elkövetett bűncselekmény miatt nyomozás indult. A másik eljárásban (az ügyészség ugyan nem nevesíti, de az MTI megteszi, hogy Kovács Béla volt jobbikos képviselő ügyéről van szó) az ügy már bírói szakban van. 

A Jobbik közleményt adott ki, amiban azt írják, hogy „2012 nyarán, amikor Szegedi Csanád nevével megalapozottan először kapcsolatba hoztak korrupció gyanús ügyet, visszahívta EP képviselői mandátumából. Szegedi ezt megtagadta, nem adta vissza.

Szegedit az elmúlt években Köves Slomó és a Fidesz propaganda sajtója vette szárnyai alá és használta fel a Jobbik ellen. Szegedi a Jobbikkal mintegy hat éve nem áll kapcsolatban és azóta nem is tagja a pártnak.”

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.