Törvényes volt az éheztetett, leláncolt fogyatékosok fotóinak közlése

Egészségügy
2018 március 29., 09:53
comments 71

Tíz hónappal azután, hogy a Validity Alapítvány tevékenysége nyomán kipattant, hogy a gödi Topház speciális otthonban elképzelhetetlenül kegyetlen módon bántak az ott élő fogyatékos emberekkel, az adatvédelmi biztos megállapította: nem volt törvénytelen, hogy az iszonyú állapotokat feltáró civil szervezet az ott élő fogyatékos emberekről fényképfelvételeket készített, és azokat felismerhetetlenné téve jelentésében publikálta - áll a szervezet közleményében. A Validity Alapítvány fellépése az indoklás szerint az érintett lakók érdekét szolgálta. A mentális sérültek jogaiért dolgozó civil szervezetet a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az eljárásban.

A Validity Alapítvány (korábbi nevén a Mental Disability Advocacy Centre – MDAC) tavaly tavasszal vizsgálta az állami fenntartású a Topház Speciális Otthonban élő lakók helyzetét és a körülményeket. A gödi intézmény 220 fogyatékossággal élő felnőtt és gyerek bentlakásos ellátására volt hitelesítve. Az alapítvány munkatársai áldatlan állapotokkal találkoztak, amelyek sürgős intézkedést igényeltek, ezért úgy döntettek, hogy engedély nélkül fotókat készítenek, ezekkel is dokumentálják a lakók kiszolgáltatott helyzetét, és a képeket jelentésükben nyilvánosságra hozzák. A 2017. május 3-án publikált riportban nevek nem szerepelnek, és a képeken látható lakók arca felismerhetetlen.

photo_camera Fotó: Valadity Alapítvány

A Validity feljelentést is tett, a sajtóban pedig hamar végigfutott a rémes állapotokról és elhanyagolt emberekről szóló beszámoló. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek nyomán „intézkedési tervet” készített, hogy javuljon a helyzet. Az alapvető jogok biztosa is gyorsan cselekedett, és 2017. május 18-án publikálta a hónapok óta készülő jelentését. 

Az ombudsman megállapította: a feltárt körülmények súlyosan sértik az ellátottak alapvető jogait, emberi méltóságát, „összességében – illetve egyes intézkedések önmagukban is – felvetik a megalázó, embertelen bánásmód tilalmának sérelmét”.

Ehhez képest a fenntartó, az EMMI mellett működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, mégpedig azzal a panasszal, hogy a Validity jogosulatlanul készített és közölt (igaz, felismerhetetlen) képeket a lakókról. Az eljárásban a Helsinki Bizottság képviselte a Validity Alapítványt.

Az adatvédelmi biztos vizsgálata most zárul le. A határozat leszögezi: 

valóban súlyos állapotokról volt szó, és a lakók „létfontosságú érdekeinek védelme vált indokolttá, amelyet az MDAC a látogatáskor felismert, és amelyhez szükséges volt az állapotuk fényképes dokumentálása”. 

Ezentúl az érintettek hozzájárulásának beszerzése a fotózáshoz nem volt lehetséges, de ez esetben nem is volt szükséges, mert a procedúra nem szolgálta volna a lakók jogos érdekeit. Tehát a felvételek készítése nem volt jogszerűtlen, ahogyan a jelentésben történő publikálásuk sem. „A képek közlésének célja a közvélemény tájékoztatása az intézetben tapasztalt állapotokról, és ennek nyomán hatósági intézkedések kikényszerítése volt”. Ráadásul a közölt fotók nem teszik lehetővé a személyek azonosítását. Így ez esetben sem történt törvénysértés.

A civil szervezet az Emmi szociális intézményeibe azóta sem léphet be, és a gödi állapotokat feltáró minisztériumi vizsgálati jelentés még mindig nem ismerhető meg.

A NAIH határozata itt olvasható.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.