A lengyel elnök megvétózta a kommunista tábornokok lefokozását

Andrzej Duda lengyel elnök megvétózta azt a törvényt, ami a kommunista tábornokokat és főtiszteket automatikusan megfosztotta volna rangjuktól. A helyzet azért izgalmas politikai szempontból, mert a törvényt megszavazó kormánypárt (PiS) embere maga Duda is. 

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint Duda szeretne távolságot tartani a PiS-től, mert az elmúlt egy hónapban drámai esésbe kezdett a párt népszerűsége. 

Andrzej DudaFotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Dudának az a fő problémája, hogy a törvény mindenkit érint, aki tagja volt annak a katonai tanácsnak, amely 1981-83 között irányította Lengyelországot, amikor a Szolidaritás mozgalom tiltakozásai nyomán rendkívüli állapotot, vagyis katonai diktatúrát vezetett be a kommunista hadvezetés. 

A probléma az, hogy a törvény nem hagy módot arra, hogy az érintettek fellebbezzenek. Holott a tanácsnak tagja volt például az egyetlen lengyel űrhajós is, akit tudtán kívül, néhány napra raktak be a testületbe. Ráadásul a törvény elég szubjektív szempontok szerint büntetne más tiszteket is.

Azzal Duda is egyetért, hogy az érintett tisztek többségének bűnhődniük kell, de rámutatott, hogy ezt csak jogállami módszerekkel lehet elérni.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.