Illiberális szópárbaj Netanjahu és Erdogan között

külföld
2018 április 01., 11:38
comments 114

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, aki mészárlásnak nevezte a Gázai övezet határán történt zavargást, amelyben 16 palesztin tüntető vesztette életét.

Netanjahu Twitter-üzenetében azt írta: „A világ legerkölcsösebb hadserege, nem fog erkölcsi szónoklatokat hallgatni olyasvalakitől, aki évek óta válogatás nélkül bombáz civileket”. Erdogan szombaton Isztambulban, hívei előtt mondott beszédében ítélte el a palesztin enklávé határán pénteken történteket. Mint mondta, kormánya mindig és mindenhol pellengérre fogja állítani az izraeli terrort, és végsőkig támogatni fogják a palesztinokat jogos ügyükben.

Palesztin tüntetők a Gázai övezetben, az izraeli határnál március harmincadikán.
photo_camera Palesztin tüntetők a Gázai övezetben, az izraeli határnál március harmincadikán. Fotó: SAID KHATIB/AFP

Netanjahu a Twitteren még arra is utalt, hogy Erdogan kijelentése valamiféle április elseji tréfa volna. Izrael régóta sérelmezi, hogy Törökország támogatja a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamászt. Tel-Aviv és Ankara 2016-ban rendezte hat éve befagyott diplomáciai kapcsolatait, ennek keretében érte el Törökország, hogy segélyszállítmányokat küldhessen a Gázai övezetbe.

A 2014-es, Hamász elleni „Erős szikla” hadművelet óta a pénteki volt a legvéresebb nap a több évtizedes gázai-izraeli konfliktus történetében. A Hamász folyamatos tüntetéseket tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának évfordulójáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba). (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.