Gulyás Gergely szerint nem reális, hogy a Fidesz kétharmadot szerez, de erre nincs is szükségük

Hosszú interjút adott a hvg.hu-nak a Fidesz alelnöke, amiből itt csak két részletet emelek ki.

1. Nem lesz kétharmad, de nem is kell!

Mire használnák, ha ezúttal is kétharmados felhatalmazást kapnának?

A mi célunk egyértelműen az, hogy legalább száz mandátumunk legyen, és ezzel kormányt tudjunk alakítani. Minden ennél nagyobb bizalom megtisztelő ajándék, de száz mandátum elegendő a kormányalakításhoz. Nem látom különösebb jelentőségét, és semmilyen realitását a kétharmadnak.

Van olyan politikai cél, amit kétharmaddal ön személy szerint szívesen megvalósítana?

Nem látok olyan, rendkívül kényszerítő, az ország szempontjából kulcsfontosságú kérdést, amelyhez ma feltétlenül kétharmad kellene.

2. A legfelkészültebb fideszesek között számon tartott Gulyásnak nem sikerül egyetlen esetet sem mondania, amikor nem Magyarország döntött, hanem az ENSZ.

Mondana rá példát, amikor az ENSZ döntött a múltban Magyarország helyett?

Az ENSZ ma a legnagyobb globális politikai szervezet. Ami az ENSZ-döntésekben megszületik, az utána számtalan más nemzetközi szervezet döntéseiben visszaköszön. Nyilván nincs az ENSZ döntéseinek Magyarországra nézve ugyanolyan kötelező ereje, mint az európai uniós döntéseknek, utóbbiak ugyanis a tagállami bíróságok által közvetlenül alkalmazandók.

De mégis, tud példát, amikor az ENSZ ránk erőszakolta a múltban a döntését?

Miutan az ENSZ tagjai vagyunk, ha a világszervezet bármiről döntést hoz, az Magyarország számára is irányadó, persze attól függően, hogy a döntés milyen határozati formában ölt testet. ENSZ-tagállamként pedig természetes, hogy a szervezet határozataiba és szabályainak alakításába mi is szeretnénk beleszólni.

Itt az egész interjú.

Gulyás amúgy nagy tempóban nyilatkozik a kampány finisében, nemrég például azt is mondta, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor új választás lesz, illetve arra is panaszkodott, hogy színvonaltalan a kampány.