A magyar külügy menekülteket lejárató anyagokat rendelt a nagykövetségektől a választási kampányhoz

politika
2018 április 07., 04:31
comments 170

A magyar külügy arra utasította a nagykövetségeket szerte Európában, hogy gyűjtsenek negatív anyagokat a migrációval kapcsolatban, hogy azokat felhasználhassák a választási kampányban - írja a brit Telegraph.

A brit konzervatív lap birtokába került az e-mail, amelyet Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár küldött szét még márciusban egy sor magyar nagykövetségnek, köztük például a Svédországban, Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Olaszországban lévő nagykövetségeknek.

“Küldhettek nekem mindent, integrációs problémákkal, no-go zónákkal, oktatási nehézségekkel, stb. kapcsolatban” - áll a levélben. Nem ez lehetett az első hasonló jellegű kérés, az e-maiben a szerző ugyanis megköszöni a már korábban küldött anyagokat. Menczer hangsúlyozza, hogy a nagykövetségek jelentései fontosak számukra, és azt is kéri,

hogy keressenek olyan magyarokat, akiknek rossz tapasztalatai vannak a migrációval kapcsolatban.

“Ha a tudtok találni olyan kint élő magyart, aki a hazaköltözést tervezi, vagy súlyos negatív tapasztalatai vannak, és ezekről beszélne, kérem, ezt is jelezzétek” - írta.

A Telegraph kiemeli, hogy az e-mailt március 13-én küldték szét, éppen egy nappal azután, hogy a köztévé leközölt egy interjút egy Svédországból elmenekülő, az ottani menekültektől rettegő magyar nővel, akiről végül kiderült, hogy több dologban nem mondott igazat.

Az újság megkereste a magyar kormányt és Menczert is, hogy kommentálják az ügyet, de nem válaszoltak.

A lap továbbította a levelet a magyar választást is monitorozó EBESZ-nek, amely nem kívánta azt kommentálni, de megjegyezték, hogy a választás után közelményt adnak ki az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.