Csak a Fidesznek nincs mondandója a magyar egészségügyről

POLITIKA
2018 április 07., 05:06
comments 291

Részletesen áttekintette a pártok egészségügyi programját az 1001 Orvos Hálapénz Nélkül csoport – ők azok, akik előbb aláírásukkal vállalták, hogy nem fogadnak el a munkájukért hálapénzt, majd nagy kampányba kezdtek azért, hogy a kórházak és a tisztiorvosi szolgálat jobb, érthetőbb, áttekinthetőbb nyilvántartásokat vezessen a kórházi fertőzésekről, illetve egyszerű, olcsó, valójában csak némi szemléletváltozást igénylő változtatásokat propagáltak. Például azt, hogy az egészségügyi költségvetéshez mérten filléres kiadásnak számító kézfertőtlenítőből minden kórházi osztályon legyen elég, mert egy egyszerű kézmosással rengeteget lehet tenni a még a hivatalos adatok szerint is százak halálát okozó kórházi fertőzések ellen.

Az alábbiakban olvashatják rövid szöveges értékelésüket, illetve azt, hogy 0-10 között hány pontra értékelték a pártok programjainak elemeit. Megállapításaik közül két dolgot emelnék ki:

  • a Fidesz egyáltalán nem tett közzé egészségügyi programot;
  • Az 1001 orvos értékelése szerint az Együtt és az MSZP is viszonylag jó egészségügyi programot írt, de ezt egyáltalán nem kommunikálja, nem hozza a választók tudomására.

Most pedig következzék az orvosok értékelése:

Pár nap múlva eldöntik a választópolgárok, hogy kire bízzák az ország vezetését, ki kap felhatalmazást többek között arra, hogy megoldást találjon az egészségügy állapotára, amit a magyar lakosság az ország első számú problémájának tart. Bár több összefoglalót olvashattunk arról, hogy milyen elemei vannak a pártok egészségügyi programjának, de nem elemezte senki, hogy a sok ígéret mennyire orvosolná problémákat, gyógyírt vagy csak tüneti kezelést jelentene inkább.

Az 1001 csoport műhelymunkában egy kilenc szempontból álló rendszer szerint értékelte, hogy a nyilvánosan elérhető választási programok milyen módon nyúlnának a rendszer rendbetételéhez. Az alábbiakban a rangsort találják, melyet a részletesen lebontott szempontrendszer követ. A felhasználói oldalról közelítettük meg a programokat: a jól hangzó szlogenek vagy a kormánypárt korholása nálunk nem értek sokat, inkább a koherens, konkrét javaslatokat is hordozó és megvalósítható program kapott magasabb pontot.

A végleges értékelés nem csak az összpontszám alapján történt, hanem a programok reális megvalósításának esélye, illetve a programokban az egyes elemek hangsúlyos, szakmai és logikus tárgyalása is hozzájárult a végleges rangsor kialakításához.

Mint látni fogják, egyik párt sem kap jelest, de van két jó program a gyengébbek mellett. Kiemeljük azt is, hogy 2018-ban az egészségügy hétköznapi korrupciója, a hálapénz rendszere több programban fel se merült megoldandó feladatként.

A Momentumot rangsoroljuk az első helyre.(55 pont). Ez a párt osztotta meg legbővebben elképzeléseit a nyilvánossággal es ez az egyetlen program, ami valóban átfogó reformot vázol fel: belemenne orvosbárók es gazdasági körök sérelmét eredményező átalakításokba és náluk jelenik meg leghitelesebben a minőségkontroll és az állampolgárok érdekeinek képviselete. Fő kritikánk a finanszírozási háttér gyengébb kidolgozottsága.

A színvonalas egészségügyi szakpolitikát folytató Jobbik programja (45 pont) kitér az összes fontos területre. Koherens elképzelést mutat be, ugyanakkor gyengesége, hogy a lényegi strukturális változások konkrétumait kerüli. Erőssége, hogy a programon érződik, a párt merített valódi betegek és egészségügyi dolgozók tapasztalataiból és véleményéből.

KÖZEPES

Az LMP programja (31pont) a legtöbb kritikus területet érinti, de felületes, a probléma megállapításán túl érdemi javaslatot sokszor nem tud felmutatni. A transzparencia és minőségkontroll az erőssége, a betegutak szervezése a gyengébb része az elképzelésnek.

GYENGE

A DK (32pont) kifejezetten koherens finanszírozási elképzelést és struktúrát dolgozott ki, programja egészségügyi közgazdasági szemléletű. Ez egyben legnagyobb kritikája is, mert piaci eszközöknek veti alá a szakmai kérdéseket, illetve égető problémákat teljesen negligál, mintha gyakorló orvost nem kérdeztek volna meg a valóságról. Az egyik program, amiben a hálapénzt még csak említés szintjén se találjuk.

Az MSZP-nek (20pont) és az Együttnek (31 pont) van koherens egészségügyi háttérprogramja, ami a Jobbikéval lenne egy szinten, de valamiért ezek a pártok a nyilvánosságot nem tájékoztatják ezekről az elképzelésekről. Például az MSZP hivatalos választási programjában csak másfél oldal szerepel az egészségügyről, melynek egy jelentős része a jelenlegi helyzet bemutatásával foglalkozik. Szerencsére a párt eljuttatott hozzánk egy részletesebb háttéranyagot is, mely megfelelő részletességgel mutatta meg az egészségügyi rendszer megreformálásával kapcsolatos elképzeléseiket. Ezt viszont sajnos nem osztották meg a választóikkal. Összességében az MSZP programjáról elmondható, hogy számos, nagyon fontos célt megfogalmaz, a finanszírozás és a strukturális szempontok viszonylag egyértelműek, ugyanakkor vannak olyan részterületek (pl.munkaerőhiány rendezése, képzés, népegészségügy, állami és magán viszonya), ahol inkább csak gondolatokkal, mintsem konkrét gyakorlati megvalósítási tervvel találkoztunk. Több területen kifejezetten hiányos a programjuk, az egészségügyi dolgozókat és az állampolgárok ennél átfogóbban kell informálni.

ELÉGTELEN

Objektív felmérések és a mindennapi tapasztalat is arról tanúskodik, hogy Magyarország egészségügyi rendszere, annak teljesítménye az Európai Unió sereghajtója lett. A Fidesz (0 pont) mégsem tartotta fontosnak, hogy egészségügyi programot adjon választóinak.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.