Medián: A Fidesz elveszítheti a kétharmadot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
 • Budapesten 34 százalékra, a négy évvel ezelőttihez képest öt ponttal esett vissza a Fidesz támogatottsága.
 • Az utolsó hetekben döntő szavazók az átlagosnál nagyobb arányban szavaztak ellenzéki pártokra.
 • Ebből a Jobbik és az LMP profitált a legtöbbet.
 • Végeredményben a Fidesz, aminek a felmérés alatt folyamatosan csökkent a támogatottsága, az előrejelzés alapján nem szerez kétharmadot.

A 444 és az RTL Magyarország felkérésére a választást megelőző két és fél napban készült 3000 fős Medián-felmérés végeredménye azt mutatja, hogy a szombati közölt részadatokhoz képest valamelyest tovább csökkent a Fidesz előnye. A kormánypárt támogatottságát a kutatók 43 százalékra becslik. A Jobbik várható listás eredménye 22 százalék, az MSZP-Párbeszéd közös listáé 13 százalék, az LMP 8, a DK 7 százalékos támogatottsággal kerül be a parlamentbe. A Momentum 3, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékra számíthat. Az összes többi kispárt együttvéve 2 százalékot kaphat.

A Medián a becslés kialakításánál több tényezőt is figyelembe vett. A rendkívül magas választási részvétel miatt különösen fontos, hogy miben különböznek azok, akik csak a közelmúltban döntötték el, hogy kire fognak szavazni. A megkérdezetteknek az a 24 százaléka, akik csak az elmúlt hetekben jutottak végső döntésre, az átlagosnál jóval nagyobb arányban szavaztak ellenzéki pártokra, és jóval kevésbé a kormánypártra. Mindennek a Jobbik és az LMP a fő haszonélvezője, de a Momentum is viszonylag jól profitált azok voksaiból, akik csak későn jutottak elhatározásra.

Mindent egybevetve a felsorolt változások azt valószínűsítik, hogy a Fidesznek nem lesz meg a kétharmados többsége. A Medián mandátumbecslése szerint így alakulnak a képviselői helyek:

 • Fidesz-KDNP 124
 • Jobbik 33
 • MSZP-Párbeszéd 20
 • LMP 9
 • DK 9
 • független 2
 • Együtt 1
 • nemzetiségi 1

Budapesten mindig is eltértek a politikai erőviszonyok az országos átlagtól (a baloldali pártok erősebbek, a jobboldaliak gyengébbek a fővárosban), azonban a mostani felmérés alapján úgy tűnik, hogy tovább nőttek a különbségek. A Fidesz hasonló országos támogatottság mellett még a 2014-es parlamenti és önkormányzati választáson is 39 százalékos népszerűségnek örvendett a fővárosban, mostanra azonban ez az arány 34 százalékra zsugorodott. Ebből nem az egykori baloldali összefogás pártjai (MSZP-Párbeszéd, DK, Együtt) profitáltak: az ő 34 százalékos összesített adatuk ugyanis szintén elmarad a négy évvel ezelőtti választási eredményhez képest. Az LMP és a Jobbik hajszálnyival erősödött – jelentősebb változás a Momentum és az MKKP megjelenése. A szavazóbázis budapesti koncentrációja nem annyira az MSZP-Párbeszédre vagy az LMP-re, mint inkább a DK-ra jellemző.

A felmérés országos és budapesti adatai, és a 2014-es parlamenti választási budapesti eredménye:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.