Reggel hatkor indul a választás

politika
2018 április 08., 02:04
comments 26

Vasárnap országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, arról, hogy miért fontos elmenni szavazni, részletesen írtunk

A 3154 településen és 23 budapesti kerületben kialakított 10 285 szavazókör reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várják a mintegy 8 millió választásra jogosultat. 

A 118 külképviseleten 58 ezer választópolgár adhatja le voksát, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

A nem hivatalos, előzetes eredmények várhatóan este 11 óra körül lesznek elérhetőek a valasztas.hu oldalon.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják.

Az a körülbelül 60 ezer választó, aki a határidőig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

A 106 egyéni választókerületben 1547 egyéni jelölt indul, közülük 37 független. Az egyéni választókerületekben átlagosan 15 jelölt indul. A választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta (relatív többség), függetlenül attól, hányan mentek el voksolni.

Az országos listáról 93 mandátumot osztanak szét, a listára adott szavaztok és a töredékszavazatok arányában. Listaállításra az a párt volt jogosult, amelyik az ország legalább 27 egyéni választókerületében, a fővárosban és legalább kilenc megyében egyéni jelöltet tudott állítani. Az országos pártlistás szavazólapon 23 pártlista szerepel.

Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 118 külképviseletén (nagykövetségén és főkonzulátusán) akkor szavazhatnak, ha jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt több mint 58 ezren tették meg. Négy évvel ezelőtt 28 ezer választó szerepelt az országgyűlési választáson a külképviseleti névjegyzékben.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén (vagy budapesti kerületben) élni akar a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat, ezt több mint kétszázezren jelezték előre. Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár is a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavaz. Négy évvel ezelőtt 120 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak voksolni.

Az április 8-ai választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a 378 ezer, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki kérte felvételét a névjegyzékbe. Közülük 120 ezren már leadták szavazatukat: azt vagy postán juttatták vissza a Nemzeti Választási Irodához, vagy a külképviseleteken adták le.

A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken, valamint a levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után, április 14-éig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 27-éig. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.