A fiatalok között a leggyengébb a Fidesz

2018 április 10., kedd 13:41
  • A Fidesz 49 százalékot kapott a vasárnapi választásokon, de a 30 év alattiak körében csak 37-et.
  • A kormány legelkötelezettebb hívei a falusiak és a templomjárók, Budapesten volt a legkisebb a támogatottságuk.
  • A fiatalok körében különösen népszerű az LMP és a Momentum. 
  • A Medián a 444 es az RTL Klub megbízásából készített felmérést.

A választás végeredményét jól előre jelző 3000 fős Medián-felmérés módot ad arra is, hogy egy kicsit alaposabban megvizsgáljuk az egyes szavazótáborok demográfiai profilját, más szóval hogy hogyan alakult a szavazatarányok különféle társadalmi csoportokban.

Látványos különbségeket mutatott ki a Medián a pártok támogatóinak életkor szerinti összetételében: a Fidesz nagy támogatottsága azt is jelenti, hogy a szavazóinak átlagéletkora nagyjából megfelel az egész szavazókorú népesség átlagéletkorának. Az MSZP és DK szavazói az átlagosnál szignifikánsan idősebbek, a jobbikosok és az LMP-sek viszont fiatalabbak, a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum szavazótábora pedig sokkal fiatalabb az átlagnál.

A nemek szerinti különbségek nem ennyire látványosak, kivéve a Jobbikot illetően. A férfiak ugyanis sokkal nagyobb arányban támogatják a Jobbikot, mint a nők, az utóbbiak körében viszont a Fidesz népszerűbb.

A korábbi Medián-felmérésekből már kiderült, hogy a Fidesz a kampányhajrában különösen a vidéki, és főleg a falusi lakosság körében erősítette a pozícióit. Ez oda vezetett, hogy április 8-án a községekben élők közül minden második, a budapestiek közül csak minden harmadik szavazott a kormánypártra. A Jobbik is vidéken volt erősebb az átlagnál, a többi párt viszont valamelyest jobban szerepelt az urbánusabb területeken.

Feltűnő az összefüggés a szavazás iránya és a vallásosság között is. Az utóbbit a Medián kutatói a templomba járás gyakoriságával mérték. A döntő különbség a Fidesz és az összes többi párt között van: a kormánypárt sokkal nagyobb támogatást kapott a hívők körében mint az ellenzéki pártok.