A választók 40 százaléka azt sem tudta, hány szavazatot kell leadnia

A Závecz Research Intézet (ZRI) március elején, tehát még a választások előtt végzett kutatásának lett néhány erős megállapítása. Ezeket szerdán mutattak be a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján, és az Abcúg szemezgetett belőlük.

Az egyik fontos tanulság, hogy még a legalapvetőbb információkat sem ismeri mindenki. Huszonnyolc éve minden választáson két szavazatot adhatunk le: egyet listán, egyet pedig egyéniben. Ugyanígy az is változatlan, hogy a pártoknak öt százalékot kell szerezniük ahhoz, hogy parlamenti frakciót alakíthassanak - de a választók majdnem fele ezeket sem találta el.

Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint hány szavazatot adhat le a választás napján, csak a válaszadók 60 százaléka felelt helyesen. 

Ön hogy tudja, hány szavazatot adhatunk le a választás napján, tehát hány szavazólapon szavazhatunk? (a helyesen válaszolók aránya)Fotó: Abcúg/ZRI

Az öt százalékos parlamenti küszöböt mindössze 46 százalékban ismerik a választók. Más sorrendben, de itt is az LMP-s, fideszes és jobbikos szavazók voltak képben leginkább, miközben az MSZP-sek csak 35 százalékban tudtak helyesen válaszolni.

Ön hogy tudja, a listás szavazatok hány százalékát kell megszereznie egy pártnak ahhoz, hogy képviselői bejussanak a parlamentbe, tehát hány százalék a bejutási küszöb? (a helyesen válaszolók aránya)Fotó: Abcúg/ZRI

A Fidesz által 2011-ben magára szabott választási törvényről is kérdeztek a kutatók. Az eredmények alapján a választók fele tudja, hogy az új rendszer a korábbinál jobban kedvez a legtöbb szavazatot kapó pártnak, és még a fideszesek 59 százaléka is úgy látja, hogy a kormányoldalnak kedvez a legerősebb pártot aránytalanul díjazó új rendszer.

És hogy tudja, kedvez valamelyik politikai oldalnak a választási rendszer?Fotó: Abcúg/ZRI

A különbség persze az, hogy a Fidesz szavazói egyetértenek a mostani rendszerrel, amely a győztes pártot támogatja, és ezáltal biztosítja a stabil kormányzást, míg az ellenzéki szimpatizánsok jobban örülnének egy arányosabb rendszernek. De még a fideszes válaszadók 42 százaléka szerint is nagy, illetve nagyon nagy szerepe volt az új rendszernek a Fidesz győzelmeiben. 

Ön szerint a választási rendszer előbb vázolt aránytalansága mennyire játszott szerepet abban, hogy a Fidesz 2014-ben kétharmados többséget szerzett?Fotó: Abcúg/ZRI

További érdekes statisztikák az Abcúgon.