Lemondott Frölich Róbert országos főrabbi

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és vendége, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b2) megtekinti a Dohány utcai zsinagógát Frölich Róbert országos fõrabbival Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Frölich Róbert nyilatkozatban jelentette be, hogy benyújtja lemondását, mert szerinte a Mazsihisz, nagyrészt a világi vezetés támogatásával, az elmúlt években olyan irányba mozdult el, amivel ő már nem tud azonosulni. 

„Országos főrabbiként, éppúgy, mint az elmúlt majd’ harminc esztendő rabbinikus pályája során a neológ vallásos zsidóságot képviseltem. Nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, de a neológ szellemiség, a zsidó morál és erkölcs hirdetésével és megélésével. Ezért sem érhetett célba az évekkel ezelőtt ellenem indított nemtelen támadás” - utalt rá a távozó főrabbi, hogy személyes kérdések is állhattak a háttérben.

A szervezet azzal reagált Frölich lemondására, hogy nemrég határozott többséggel fogadta el a hitközség az új stratégiáját, mely nyitottabban tekint a változó világra, és „a sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg”.

A „legfőbb döntéshozó  döntéshozó testületének határozatát mindenkinek, de különösen a választott tisztségviselőknek tudomásul kell venni” - áll a Mazsihisz válaszában. 

Azzal folytatták, hogy „valljuk, hogy a több mint 150 éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni”.

Frölich a Szombatnak azt mondta, döntésének nincs köze se kollégákhoz, se politikához, de a lap szerint azért személyes ügyek is közrejátszhattak a távozáshoz. Az alapkonfliktus ezzel együtt kétségtelen egy konzervatív-liberális egyházi vitából eredt: „a szervezet rabbikarában és világi vezetésében többen nyitottabb, megengedőbb szellemiségű közösséget képzelnek el, míg vannak, akik ragaszkodnának a neológia konzervatívabb felfogásához”. (szombat)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.