Lemondott Frölich Róbert országos főrabbi

vallás
2018 április 11., 13:56
comments 127
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és vendége, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b2) megtekinti a Dohány utcai zsinagógát Frölich Róbert országos főrabbi (b) és Heisler András, a Mazsihisz elnöke (takarásban) társaságában 2017. július 19-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és vendége, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b2) megtekinti a Dohány utcai zsinagógát Frölich Róbert országos fõrabbival  Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Frölich Róbert nyilatkozatban jelentette be, hogy benyújtja lemondását, mert szerinte a Mazsihisz, nagyrészt a világi vezetés támogatásával, az elmúlt években olyan irányba mozdult el, amivel ő már nem tud azonosulni. 

„Országos főrabbiként, éppúgy, mint az elmúlt majd’ harminc esztendő rabbinikus pályája során a neológ vallásos zsidóságot képviseltem. Nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, de a neológ szellemiség, a zsidó morál és erkölcs hirdetésével és megélésével. Ezért sem érhetett célba az évekkel ezelőtt ellenem indított nemtelen támadás” - utalt rá a távozó főrabbi, hogy személyes kérdések is állhattak a háttérben.

A szervezet azzal reagált Frölich lemondására, hogy nemrég határozott többséggel fogadta el a hitközség az új stratégiáját, mely nyitottabban tekint a változó világra, és „a sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg”.

A „legfőbb döntéshozó  döntéshozó testületének határozatát mindenkinek, de különösen a választott tisztségviselőknek tudomásul kell venni” - áll a Mazsihisz válaszában. 

Azzal folytatták, hogy „valljuk, hogy a több mint 150 éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni”.

Frölich a Szombatnak azt mondta, döntésének nincs köze se kollégákhoz, se politikához, de a lap szerint azért személyes ügyek is közrejátszhattak a távozáshoz. Az alapkonfliktus ezzel együtt kétségtelen egy konzervatív-liberális egyházi vitából eredt: „a szervezet rabbikarában és világi vezetésében többen nyitottabb, megengedőbb szellemiségű közösséget képzelnek el, míg vannak, akik ragaszkodnának a neológia konzervatívabb felfogásához”. (szombat)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.