Új-Zélandon többé nem adnak ki mélytengeri olajkutatási engedélyt

külföld
2018 április 12., 09:00
comments 72

A remek norvég sorozat, az Occupy forgatókönyvét másolja a valóság Új-Zélandon. Ha valaki nem látta a sorozatot, annak alaphelyzete az, hogy Norvégia miniszterelnöke a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében leállítja országa teljes olajiparát, amire Oroszország az EU aktív támogatásával gyakorlatilag megszállja az országát. Nyitásként azzal érvelnek, hogy Norvégia teljesen megbízhatatlan partnerré vált a döntés miatt.

Pont ugyanezt az érvet hozták fel most az Új-Zélandon aktív olajipari cégek, amikor Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy többé nem adnak ki mélytengeri földgáz- és olajkutatási engedélyeket, pedig Ardern külön is hangsúlyozta, hogy a már meglévő koncessziókat tiszteletben tartják. Az olajipari cégek szerint a döntés mégis "megrendíti" az ország "nemzetközi hitelességét", és még az energiaellátás biztonságát is veszélyezteti.

Ardern velük szemben azzal érvel, hogy döntésével egyensúlyt teremtett a meglévő gazdasági érdekek és a klímaváltozással szembeni küzdelem között, hozzátéve, hogy az intézkedés hatásai valójában majd csak úgy harminc év múlva, vagy még később jelentkeznek, az olajipari cégek pedig kiszámítható feltételek között folytathatják munkájukat. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.