Tíz magyarból kilenc nem szívesen barátkozna semmilyen bevándorlóval

Az Európai Bizottság megbízásából tavaly szeptemberben készült kutatás az uniós polgárok bevándorlókhoz való viszonyáról. Az Eurobarométer különkiadása most összesíti a válaszokat, amelyeket a 28 tagállamban személyesen megkérdezett 28 ezer ember adott.

Az összes anyagot itt érhetik el, a magyar nyelvű grafikonok pedig ide kattintva letöltődnek. Ezek közül most csak néhány kérdést emelek ki, azokat, amelyekben a magyar válaszok legjobban eltértek az európai átlágtól (kattintásra jobban olvashatók a feliratok). 

Ilyen a bevándorlás általános megítélése:

Az is tanulságos, hogy mennyire rosszul mérik fel a válaszadók a bevándorlók arányát. (Itt ”bevándorló az a személy, aki az EU-n kívül született, és jelenleg legálisan tartózkodik egy EU országban”.) Magyarország lakosságának 2 százaléka ilyen bevándorló, de a válaszadók átlagosan 8,8 százalékot mondtak. De olyanok is bőven voltak, akik szerint már minden negyedik ember bevándorló az utcán.

A fenti kép jobboldalán látható, hogy nálunk az uniós átlagnál sokkal kevesebben érintkeznek bármilyen módon bevándorlókkal. Bulgária (1%) és Románia (4%) után a magyaroknak és a letteknek van a legkevesebb személyes tapasztalata. 

Nem meglepő módon a kevés valós tapasztalattal rendelkező ország közül kerülnek ki a legelutasítóbbak. A lenti grafika azt mutatja be, hogy az egyes országokban hány százalék válaszolta azt, hogy általánosságban semmi gondot nem jelentene neki, ha egy bevándorlóval kellene barátkoznia. Ebben a kérdésben mi vagyunk a legelutasítóbbak, a bolgárokkal együtt messze leszakadva mindenki mástól.

Nem ekkora a szórás, de abban a kérdésben is kitűnünk, hogy hosszútávon szükség van-e a bevándorlók beilleszkedésére a társadalmunkba. A magyarok és a bolgárok (41%) itt is nagyon messze állnak a nyugati és északi tagállamoktól. 

Mint látjuk, a svédeknek például 90 százaléka barátkozna bevándorlókkal minden további nélkül, és ugyanennyien tartják szükségesnek az integrálásukat. Ami tök érthetetlen, hiszen mi itt Magyarországon pontosan tudjuk, hogy Svédország mára maga a földi pokol, ahol már a metróba se lehet lemenni anélkül, hogy a migránsok megerőszakoljanak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.