Tíz magyarból kilenc nem szívesen barátkozna semmilyen bevándorlóval

társadalom
2018 április 13., 19:56
comments 338

Az Európai Bizottság megbízásából tavaly szeptemberben készült kutatás az uniós polgárok bevándorlókhoz való viszonyáról. Az Eurobarométer különkiadása most összesíti a válaszokat, amelyeket a 28 tagállamban személyesen megkérdezett 28 ezer ember adott.

Az összes anyagot itt érhetik el, a magyar nyelvű grafikonok pedig ide kattintva letöltődnek. Ezek közül most csak néhány kérdést emelek ki, azokat, amelyekben a magyar válaszok legjobban eltértek az európai átlágtól (kattintásra jobban olvashatók a feliratok). 

Ilyen a bevándorlás általános megítélése:

Az is tanulságos, hogy mennyire rosszul mérik fel a válaszadók a bevándorlók arányát. (Itt ”bevándorló az a személy, aki az EU-n kívül született, és jelenleg legálisan tartózkodik egy EU országban”.) Magyarország lakosságának 2 százaléka ilyen bevándorló, de a válaszadók átlagosan 8,8 százalékot mondtak. De olyanok is bőven voltak, akik szerint már minden negyedik ember bevándorló az utcán.

A fenti kép jobboldalán látható, hogy nálunk az uniós átlagnál sokkal kevesebben érintkeznek bármilyen módon bevándorlókkal. Bulgária (1%) és Románia (4%) után a magyaroknak és a letteknek van a legkevesebb személyes tapasztalata. 

Nem meglepő módon a kevés valós tapasztalattal rendelkező ország közül kerülnek ki a legelutasítóbbak. A lenti grafika azt mutatja be, hogy az egyes országokban hány százalék válaszolta azt, hogy általánosságban semmi gondot nem jelentene neki, ha egy bevándorlóval kellene barátkoznia. Ebben a kérdésben mi vagyunk a legelutasítóbbak, a bolgárokkal együtt messze leszakadva mindenki mástól.

Nem ekkora a szórás, de abban a kérdésben is kitűnünk, hogy hosszútávon szükség van-e a bevándorlók beilleszkedésére a társadalmunkba. A magyarok és a bolgárok (41%) itt is nagyon messze állnak a nyugati és északi tagállamoktól. 

Mint látjuk, a svédeknek például 90 százaléka barátkozna bevándorlókkal minden további nélkül, és ugyanennyien tartják szükségesnek az integrálásukat. Ami tök érthetetlen, hiszen mi itt Magyarországon pontosan tudjuk, hogy Svédország mára maga a földi pokol, ahol már a metróba se lehet lemenni anélkül, hogy a migránsok megerőszakoljanak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.