A Pentagon szerint sikerült megsemmisíteni a vegyi fegyverek nagy részét, a NATO kiállt az amerikai beavatkozás mellett

Jens Stoltenberg a tapai katonai bázison Észtországban szeptember 6-án.Fotó: Raigo Pajula / AFP

Rendkívüli tanácskozást tartottak a NATO-nagykövetek Brüsszelben szíriai-amerikai konfliktus kiéleződése miatt, az ülés után Jens Stoltenberg főtitkár pedig támogatásáról biztosította az amerikai-brit-francia koalíciót, amely szombat hajnalban rakétákat indított Damaszkusz és más városok irányába.  

Stoltenberg azt hangsúlyozta, hogy a vegyi fegyverek használata nem maradhat következmények nélkül, mert az nem csak a helyi közösségekre, de a nemzetköi közösség biztonságára is kockázatot jelent. A NATO támogatja el-Asszád és kormánya vegyifegyver-tartalákainak felszámolását, és felszólította Szíriát és az országot támogató Oroszországot, hogy engedjenek humanitárius hozzáférést a támadások áldozatainak. 

Stoltenberg sajnálatát fejezte ki, amiért az ENSZ BT tavaly nem újította meg a vegyi támadások elkövetőinek automatikus büntethetőségéről szóló mandátumát. 

Jelen tudásunk szerint 40 halottja van a dúmai klórgázos támadásnak, amelyet minden jel szerint az el-Asszád rezsim hajtott végre. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottság már Szíriában van és kész megkezdeni vizsgálatait. 

António Guterres, az ENSZ főtitkára ezzel párhuzamosan reagált Vlagyimir Putyin felkérésére, amely a Biztonsági Tanács mielőbbi összehívására vonatkozott. Gúterres visszafogottságot és a konfliktus élezésének elkerülésére szólította a feleket. A főtitkár egy újabb hidegháború kialakulásától félti a nemzetközi közösséget. 

Az oroszok azt is kifogásolták, hogy az Egyesült Államok nem várta meg az OPCW vizsgálatának végét, és egy szuverén országra támadtak, ezért kérték az ENSZ-t, hogy ítélje el a beavatkozást, de a szövetség ezt elutasította. 

A Pentagon szombaton korábban közleményben jelezte, hogy a szombati támadás - amelynek nem voltak halálos áldozatai - eredményes volt, abban az értelemben, hogy a vegyifegyver-tartalékok nagy részét sikerült általa felszámolni. 

Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója szerint a vegyifegyver-programot évekre sikerült visszavetni. (CNN / Reuters / UN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.