Egy kormánypárti képviselő elraboltatta a jogart a nigériai parlamentben, hogy ne fogadhassanak el egy törvényt, amivel nem értett egyet

Szerdán fel kellett függeszteni a nigériai parlament ülését, miután fegyveres férfiak rohanták meg az épületet, majd elloptak egy hatalmas aranyozott jogart. Íme:

A betörő férfiakat állítólag egy felfüggesztett parlamenti képviselő, Ovie Omo-Agege vezette. A nigériai szenátus szerint Omo-Agege a felsőházból emeltette el a hatalmat jelképező tárgyat. A szenátus komolyan veszi a dolgot, szóvivőjük szerint hazaárulás történt, és a jogar megszerzésével a szövetségi kormányt akarja eltávolítani a képviselő. 

Az országban ugyanis nem lehet törvényeket elfogadni, ha nincs ott a hatalmat jelképező jogar a teremben. Mondjuk a képviselő ördögi terve végül nem jött össze, mert volt tartalékjogar az épületben, ezért folytatódhatott az ülésnap. 

Képviselők Facebookon ítélték el a puccskísérletet, és jogi következményeket helyeztek kilátásba. A kormányzó APC párt a demokrácia elleni támadásnak nevezte az esetet, és letartóztatásokat sürgetett. 

Az erőszakos összecsapások nem ritkák a nigériai parlamentben, de a múlt hónapban különösen fellángoltak az indulatok, miután benyújtottak a választási törvényhez egy módosítást, melynek értelmében az elnökválasztást csak a parlamenti választás megrendezése után tartanák. A változtatás ellen tiltakozott a kormánypárti képviselő, Omo-Agege is, akit ekkor fel is függesztettek. (CNN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.