India gazdasága lassan lehagyja Nagy-Britanniáét

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség (Commonwealth) csütörtökön Londonban kezdődő csúcstalálkozója az utolsó, amelyen Nagy-Britannia a közösség legnagyobb gazdaságaként vesz részt, a két év múlva következőn szinte bizonyosan India áll majd a csoport gazdasági ranglistájának élén.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az 53 tagországot számláló szerveződés londoni találkozója elé időzített, szerdán ismertetett tanulmányában kimutatja, hogy a dollárban számolt brit hazai össztermék (GDP) 2000-ben még több mint kétszer nagyobb volt, mint Kanadáé, a Commonwealth akkori második legnagyobb gazdaságáé.

A brit gazdaság bruttó termelési értéke még 2010-ben is 42 százalékkal haladta meg Indiáét, amely addigra a Nemzetközösség második legnagyobb gazdaságává lépett elő.

A CEBR felidézi, hogy a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről 2017 végén összeállított távlati előrejelzésében (CEBR World Economic League Table, WELT) az idénre jósolta, hogy India megelőzi Nagy-Britanniát, és a világ ötödik legnagyobb gazdaságává válik. 

A cég szerdai tanulmánya szerint a fontnak a dollárhoz viszonyított váratlan erősödése miatt Nagy-Britannia még egy évig a Nemzetközösség legnagyobb gazdasága maradhat. Az indiai gazdaság növekedési üteme azonban meghaladja a 7 százalékot, a brit gazdaságé nem éri el a 2 százalékot, és bár sok függ a rúpia volatilis dollárárfolyamától, biztosnak tűnik, hogy a 2020-as Kuala Lumpur-i Commonwealth-csúcson már Indiáé lesz az országcsoport legnagyobb gazdasága.

A CEBR szerdai előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2032-re India hazai összterméke már a háromszorosa lesz Nagy-Britanniáénak, jóllehet a brit gazdaság még akkor is jó eséllyel a második helyen áll majd a nemzetközösségi ranglistán.

A CEBR londoni elemzői szerint ugyanez a dominancia-átrendeződés várható a jövőbeni nemzetközösségi csúcstalálkozókon. A csoportot valamikor Brit Nemzetközösségnek hívták, és bár az valószínűtlen, hogy a szerveződés hivatalos elnevezése valaha is Indiai Nemzetközösség lesz, tényszerűen a közösség valószínűleg azzá válik - áll a CEBR szerdai londoni tanulmányában.

A ház által a világgazdaság egészére érvényben tartott hosszú távú WELT-előrejelzés jelenleg azt valószínűsíti, hogy Kína 2030-ban átveszi az Egyesült Államok helyét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának élén, és a következő másfél évtizedben a többi ázsiai gazdaság is kimagasló teljesítményt nyújt.
A CEBR londoni elemzői azzal számolnak, hogy 2032-ben a világ négy legnagyobb gazdasága közül három ázsiai lesz: Kína, India és Japán. A felső tízes mezőnybe a prognózis szerint 2032-re bekerül Dél-Korea és Indonézia, az első 25 közé pedig Tajvan, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Pakisztán. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.