Bűnösnek találták a gyilkos dajkát

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Yoselyn Ortega a bírósági tárgyalásán 2018. március 1-én, New Yorkban.Fotó: AP

Bűnösnek találta a bíróság Yoselyn Ortegát. Az ítélet szerint az 55 éves Ortega késelte halálra a gondozására bízott kisgyerekeket egy manhattani luxuslakásban. A hatéves Lucia "Lulu" Krim és kétéves öccse, Leo holttestét anyjuk találta meg a fürdőkádban 2012. október 25-én.

Marina Krim, az édesanya arról is beszámolt tanuvallomásában, hogy látta, amint Ortega megpróbálja nyakon szúrni magát, hogy végezzen magával is. Marina Krim harmadik gyerekével, a hároméves Nessie-vel azért sietett haza, mert Ortega nem vitte el Lulut a táncórájára. A rendőrök hisztérikus állapotban találtak rá, sikítozott és egyetlen életben maradt gyermekét szorongatta.

Az esküdtszék két napon át vitatkozott a bizonyítékokról, végül négy vádpontban, a gyilkosság különböző fokozataiban találta bűnösnek Ortegát, akit minden egyes vádpontért életfogytiglani börtönnel sújthatnak.

Az ügyészség szerint Ortega sérelmei miatt akart bosszút állni a gyilkossággal, mert úgy érezte, hogy munkaadói túlhajszolják. A védelem azzal védekezett, hogy Ortega "krónikus mentális betegségben" szenved, vagyis nem lehet felelősségre vonni tetteiért. Azt állították, hogy Ortega azt hallucinálta, hogy az ördög parancsolta neki a gyerekek megölését, és hogy végezzen magával.

Az ügyészek szerint viszont előre kitervelten gyilkolt, amit az is bizonyít, hogy a kétéves kisfiú nyakát már hátulról vágta át, hogy a gyerek ne tudjon védekezni, ahogy nővére tette. (Via BBC)