Baleset történt egy budapesti laborban, ahol ebolavírussal dolgoztak, egy kutató kórházba került

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

A WHO ebola elleni kísérleti vakcinákat és gyógyszereket küldött Magyarországra, hogy ezekkel kezeljenek egy laboratóriumban dolgozó tudóst, aki még április elején került kapcsolatba a vírussal - írja a Washington Post nyomán az Index

Az egészségügyi világszervezet szerint a tudóst azonnal elkülönítették egy budapesti kórházban, és elhanyagolható a veszélye, hogy bárkire átterjedjen az ebola.

Miután a hír megjelent magyarul, az Országos Közegészségügyi Intézet az MTI-nek megerősítette, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL), és 

az érintett laboratóriumi dolgozó egy speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt.

A Dél-pesti Centrumkórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát, a dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek. A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

Kitértek arra is, hogy a WHO-t tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is. 

A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal 

megtették a szükséges intézkedéseket, „ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent”.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.