18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Már a héten elhagyhatja a kórházat a veterán, akinek új péniszt és herezacskót építettek a Johns Hopkins sebészei

Egészségügy
2018 április 23., 20:30
comments 138
Jó a hangulat a sebészek közt a 14 órás műtét után
photo_camera Jó a hangulat a sebészek közt a 14 órás műtét után Fotó: HANDOUT/AFP

Vadonatúj péniszt építettek a Johns Hopkins Egyetem sebészei annak az amerikai katonának, aki egy robbanás után veszítette el nemiszerveit Afganisztánban. A beavatkozás olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a férfi még a héten elhagyhatja a kórházat - írja az MTI. 

Sikeres péniszátültetésről már kétszer is beszámoltak sebészek Dél-Afrikában és Massachusetsben is, de ez volt az első komplett nemiszerv-transzplantáció.

Összesen kilenc esztétikai sebész és két urológus hajtotta végre a 14 órán keresztül tartó operációt, amely során a férfi gyakorlatilag teljesen újjáépítették a teljes medencéjének térségét: pénisz-, herezacskó- és részleges hasfal-átültetést is végeztek rajta. 

A plasztikai és rekonstrukciós sebészet vezetője a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a férfi személyazonosságát érthető okokból nem fedik fel, de a műtét minden tekintetben sikeres volt: húgyúti és szexuális funkciói is működni fognak. Damon Cooney sebész elmondta azt is, hogy a herezacskó-átültetéshez nem donorszervet használtak, mert az etikai kérdéseket is felvetett volna, viszont a beteg a donortól csontvelőt is kapott, ami így támogathatja az immunrendszert az új szervek befogadásában. 

"Amikor először felébredtem, végre sokkal normálisabban éreztem magam" - idézte a beteget az egyetem közleménye.  

A beavatkozás nagy érdeklődésre tart számot sérült amerikai veteránok köreiben. A védelmi minisztérium szerint csak 2011 és 2013 között 1367 amerikai katona szenvedett nemiszerv sérülést a háborúkban, a gond csak az, hogy nincs elég donor, és ha volna is, ahhoz minden esetben az elesettek hozzátartozóinak beleegyezésére van szükség. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.