A menekültek kötelező orvosi kormeghatározását rendelheti el a német bíróság

Mivel a német törvények szerint a fiatalkorú befogadott menedékkérők sok tekintetben jobb elbánásban részesülnek, mint a felnőttkorúak, több migráns is hazudik a koráról a német hatóságoknak. A mostani rendszerben a hatóságok és a szociális munkások ránézésre állapítják meg a bevándorlók korát, az orvosi kormeghatározás pedig abban az esetben is csak opció, ha a hatóságok más kort állapítanak meg, mint amilyet a bevándorló vall.

Csütörtökön azonban a német Szövetségi Közigazgatási Bíróság elrendelheti, hogy kötelező legyen az orvosi tesztelés, ha a hatóságok és a bevándorló más kort határoz meg. A pert, melynek keretében az ügy a bíróság elé kerül, egy afgán menekült indította, miután a hatóságok hibásan felnőttkorúnak nyilvánították.

Németországban a migránsok kormeghatározásáról szóló vita azután lángolt fel, hogy bevándorlók megöltek egy 19 éves lányt Freiburgban és egy 15 évest egy Kandel nevű faluban. Az elkövetők mindkét esetben olyan befogadottak voltak, akiket hibásan nyilvánítottak fiatalkorúaknak a hatóságok.

Ha egy menekült fiatalkorú, kevésbé őrzött helyen szállásolják el, szabadabban mozoghat, egyszerűbb a neki a családegyesítés, nem deportálhatják, oktatást és pszichológust is biztosítanak a számára. Éppen emiatt több felmérés szerint a fiatalkorúnak nyilvánított menekültek kb. 35 százaléka hazudhat a koráról. Vannak azonban szélsőségesebb hangok is, amik szerint szinte mindegyik bevándorló fiatalabbnak hazudja magát, a bevándorlásellenes populista AfD párt pont ezért kezdeményezte a német parlamentben egy olyan törvény elfogadását, amivel börtönbüntetést lehetne kiszabni a korukról hazudó bevándorlókra.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a röntgenes kormeghatározás sem túl pontos, 1-2 évet lefelé és fölfelé is könnyen tévedhet. Mások szerint pedig röntgensugárzásnak alávetni valakit úgy, hogy annak nincs kifejezetten gyógyító célja, eleve jogellenes gyakorlat lenne. (DW)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.