Hangos zaj miatt omlott össze a Nasdaq Észak-Európában

Az amerikai Nasdaq tőzsde Észak-Európát kiszolgáló szerverei Stockholmtól északra, egy Upplands-Vasby nevű településen vannak, a DigiPlex adatközpontban. Innen azonban várhatóan hamarosan elköltöztetik őket, ugyanis a múlt héten a szerverek egyszerűen leálltak, miután bekapcsolt a DigiPlex tűzjelzője. Tűz ugyan nem volt, azonban a biztonsági rendszer bekapcsolt, és elkezdte nyomni az épület a tüzet elfojtó gázt (szerverközpontokban általában nem vízzel oltanak, hogy ne sérüljenek a számítógépek).

A gáz azonban olyan hangos fütty kíséretében áramlott ki a fúvókákból, hogy a hangerő és frekvencia megrongálta a számítógépek merevlemezeit, ezért a Nasdaq szolgáltatásai Svédországban, Dániában, Finnországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában, valamint részben Izlandon leálltak.

A svéd kormány még egy kötvényaukciót is kénytelen volt elhalasztani.

Az, hogy a számítógépek merevlemezeit rongálják a hangos zajok, nem új információ, hasonló okból állt már le az ING bukaresti szerverterme is, és ott a románok nem is tudtak hozzáférni a pénzükhöz, sem felvenni a kapcsolatot a bankkal, ugyanis a szerverösszeomlás a kommunikációs rendszert is működésképtelenné tette.

Tesztek szerint már 110 decibeles hangok (mint például egy rockkoncert) is tehetnek kárt bizonyos merevlemezekben, igaz, ez nagyban függ a frekvenciától is. A stockholmi gázkiáramlás pedig 130 decibeles is lehetett, ami kb. olyan, mintha közelről figyelnénk, ahogy egy vadászgép felszáll egy repülőgép-hordozóról. (Quartz)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.