Hallucinogén növénnyel felütött gulyás mérgezhetett külföldi turistákat Budapesten

2018 április 27., péntek 6:55
111

Csütörtökön jelentette be ismét a Nébih, hogy a hallucinogén csattanó maszlaggal mérgezett fűszerköményre akadtak, és kivonták a forgalomból. Ugyanezen a napon jelent meg az a hír, hogy turisták lettek rosszul gulyáslevestől egy budapesti étteremben, és különleges rosszullétük miatt a toxikológián kötöttek ki.

Az Index ír arról a Honvédkórház tájékoztatása nyomán, hogy a két hír összefügg: ugyanis a rosszul lett turisták közül egy valakit atropinmérgezéssel kezelnek, és az atropin a csattanómaszlag hatóanyaga. 

Mint kiderült, a csütörtöki közleményét épp a mérgezés miatt adta ki a Nébih, ugyanis egyszer már március közepén is jelezték, hogy csattanómaszlaggal mérgezett fűszerkömény jelent meg a polcokon. Márciusban három gyártó, a a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) termékei voltak érintettek, a figyelmeztetés szerint aki a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vásárolt, az ne használja fel ezeket, mivel ezek lettek kivonva a forgalomból. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a budapesti étterem ezekből a termékekből használt-e, vagy pedig újabb mérgezés történt. Az Index cikke szerint amúgy a hatósági vizsgálat még márciusban arra jutott, hogy a mérgező növény egyszerűen a fűszerkömény mellett nőtt, és ezért keveredhetett bele az élelmiszer-készítménybe. 

A cikk arról is írt, hogy külföldön is lehetett már olvasni beszámolókat a budapesti mérgezésről: az Israel Hayom még április 22-én írt arról, hogy egy izraeli turista szintén gulyástól lett rosszul Budapesten. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt