A lengyel ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a fogyatékosok parlamenti ülősztrájkja miatt

külföld
2018 április 30., 12:22
comments 37

A vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a családügyi miniszter és a társadalmi ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes ellen a súlyos fogyatékossággal élő felnőttek és az őket gondozó szülők egy csoportjának a szejmben 12. napja tartó ülősztrájkja miatt.

A tüntetők április 18-án foglalták el a lengyel alsóház egyik fő folyosóját. Két követelést fogalmaztak meg, és már a tiltakozás első napjaitól a helyszínen személyesen egyeztet velük Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő, Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és Piotr Duda, a Szolidaritás szakszervezet elnöke:

  1. A teljesen munkaképtelen, 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó szociális támogatást emeljék a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére. Ezt a követelést a kormány már a múlt csütörtökön teljesítette, az általa elfogadott tervezet értelmében ez az összeg 865 zlotyról (kb. 62 ezer forint) 1030 zlotyra (kb. 76,4 ezer forint) emelkedik.
  2. Havi 500 zloty (kb. 37 ezer forint) nagyságú támogatást kapjanak a teljesen munkaképtelen, fogyatékkal élő felnőttek, főleg gyógytornára. Az összeg megegyezik a lengyel kormány által tavaly óta minden második és további gyerek után havonta folyósított családtámogatással, ami a fogyatékos gyerekek esetében első gyermek után is jár a 18. életévük betöltéséig, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az 1200 zlotyt (89 ezer forint).

Pénteken a lengyel kormány olyan tervezetet terjesztett elő, ami szerintük a helyzet átfogóbb megoldását tenné lehetővé, és havi mintegy 520 zlotys megtakarítást jelentene a fogyatékkal élők családjainak azáltal, hogy ingyen gyógytornát és több térítésmentes egészségügyi eszközt biztosítanának nekik.

De a tüntetőknek ez nem elég, pénzbeni juttatást követelnek. Addig nem hagyják el a szejm épületét, amíg második követelésük nem teljesül. Javasolták a támogatás fokozatos emelését is június elejétől 2020 januárjáig.

A PO a tüntetők követeléseit teljesen jogosnak tartja, és szerinte a kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) politikai felelősség terheli a tiltakozó akcióért.Ezért bizalmatlansági indítványt nyújtott be Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és Beata Szydlo társadalomügyi miniszterelnök-helyettes, volt kormányfő ellen.

A PiS szóvivője, Beata Mazurek szerint a bizalmatlansági indítvány célja nem a fogyatékosok helyzetének javítása, hanem politikai botránykeltés.

Kb. 100 tüntető a szejm épülete előtt április 25-én.
photo_camera Kb. 100 tüntető a szejm épülete előtt április 25-én. Fotó: Janek Skarzynski/AFP

Az ülősztrájkot folytató csoport támogatására a múlt héten kétszer több száz fős tüntetést szerveztek a szejm épülete előtt, amin a fogyatékkal élők képviselői mellett ellenzéki aktivisták is megjelentek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.