Össze-vissza beszélt a kitoloncolásokról, lemondott a brit belügyminiszter

2018 április 30., hétfő 6:09
108

Vasárnap este benyújtotta lemondását a brit belügyminiszter, amit a Downing Street közlése szerint Theresa May miniszterelnök el is fogadott. 

Amber Rudd annak a botránynak köszönhetően kénytelen távozni, amit a The Guardian írt meg a közelmúltban. A lap szerint az elmúlt években tömegesen minősítettek illegális bevándorlónak, és fenyegettek meg kitoloncolással egyre több olyan nagy-britanniai lakost akik, vagy akiknek szülei a második világháború után érkeztek a szigetországban annak korábbi, felbomló gyarmatbirodalmáról. A Windrush-nemzedéknek hívott bevándorlók az akkori nemzetközösségi törvény alapján brit állampolgárságot kaptak. A közelmúltban mégis olyan hivatalos értesítést kaptak a kormánytól, hogy mivel nem rendelkeznek olyan hiteles okiratokkal, amikkel tartózkodási jogosultságukat igazolnák, számítsanak a kitoloncolásra. Az érintettek nagy része 50-60 éve érkezett az országba kisgyerekként, vagy már Nagy-Britanniában születtek, életük jó részében ott dolgoztak, és fizették az adót. 

Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP


Amber Rudd belügyminiszterként egymásnak ellentmondóan nyilatkozott arról többször is, hogy az általa vezetett tárcának vannak-e kijelölt célszámai a tisztázatlan jogi státusú egykori bevándorlók és leszármazottaik kitoloncolására, illetve arról is, hogy magának mennyi információja és rálátása volt az ügyre. A londoni alsóházban előbb tagadta hogy tudott a célszámokról, később a Guardian olyan minisztériumi iratokat közölt, amik szerint a belügyminiszternek tudnia kellett ezekről a tervekről. Majd kikerült Rudd Theresa May miniszterelnöknek írt levele, amiben maga írt "nagyra törő és megvalósítható" kitoloncolási célszámok kijelölésének szükségességéről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt