Össze-vissza beszélt a kitoloncolásokról, lemondott a brit belügyminiszter

külföld
2018 április 30., 08:09

Vasárnap este benyújtotta lemondását a brit belügyminiszter, amit a Downing Street közlése szerint Theresa May miniszterelnök el is fogadott. 

Amber Rudd annak a botránynak köszönhetően kénytelen távozni, amit a The Guardian írt meg a közelmúltban. A lap szerint az elmúlt években tömegesen minősítettek illegális bevándorlónak, és fenyegettek meg kitoloncolással egyre több olyan nagy-britanniai lakost akik, vagy akiknek szülei a második világháború után érkeztek a szigetországban annak korábbi, felbomló gyarmatbirodalmáról. A Windrush-nemzedéknek hívott bevándorlók az akkori nemzetközösségi törvény alapján brit állampolgárságot kaptak. A közelmúltban mégis olyan hivatalos értesítést kaptak a kormánytól, hogy mivel nem rendelkeznek olyan hiteles okiratokkal, amikkel tartózkodási jogosultságukat igazolnák, számítsanak a kitoloncolásra. Az érintettek nagy része 50-60 éve érkezett az országba kisgyerekként, vagy már Nagy-Britanniában születtek, életük jó részében ott dolgoztak, és fizették az adót. 

photo_camera Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP


Amber Rudd belügyminiszterként egymásnak ellentmondóan nyilatkozott arról többször is, hogy az általa vezetett tárcának vannak-e kijelölt célszámai a tisztázatlan jogi státusú egykori bevándorlók és leszármazottaik kitoloncolására, illetve arról is, hogy magának mennyi információja és rálátása volt az ügyre. A londoni alsóházban előbb tagadta hogy tudott a célszámokról, később a Guardian olyan minisztériumi iratokat közölt, amik szerint a belügyminiszternek tudnia kellett ezekről a tervekről. Majd kikerült Rudd Theresa May miniszterelnöknek írt levele, amiben maga írt "nagyra törő és megvalósítható" kitoloncolási célszámok kijelölésének szükségességéről.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.