Felforgatók, bajkeverők társaságába keveredett Peppa malac a kínai hatóságok szerint

Letakaríthatják az internet Kínában is elérhető részeiről Peppa malacot, az elmúlt évtized tán legsikeresebb gyerekmeséjét. A kínai hatóságok szerint Peppa "felforgatókkal és bajkeverőkkel" került kapcsolatba.

Mármint a Kínai piacra 2015-ben bevezetett mesefilm az ún.  söhujzsen* (shehuiren) szubkultúra, egy ellenkulturális mozgalom kabalája lett. A söhujzsen szó szerint "társasági embert" jelent, a gyakorlatban a képzetlen munkanélküli fiatalokat, a kádári Magyarország szóhasználatával élve a csöveseket nevezik így. A Global Times szerint a söhujzsen "lébecoló, rakoncátlan lógósok, a Párt által kultivált fiatal generáció antitézisei".

A hatóságok első lépésként törölték a #PeppaPig hashtaget a népszerű kínai videómegosztó, a Douyin adatbázisából. Így Peppa malac, ez a pár vonással megrajzolt rajzfilmfigura a transzvesztita férfiakkal, a pornográfiával és az erőszakkal került egy kategóriában.

A Peppa-ellenes hisztéria amúgy már 2017-ben elkezdődött, akkor aggódó kínai szülők tucatjai számoltak be arról a kulturális rombolásról, amit a malac okoz. Beszámolóik szerint Peppa-függő gyermekeik röfögésbe kezdtek, és pocsolyákba hempergőztek.

Peppa amúgy teljesen átlényegült a kínai tömegkultúrában. A Sky News összefoglalója szerint a kínai tinédzserek eredeti kontextusából kiragadva használják szimbólumként. "Minden osztálytársam Peppát rajzolt a karjára. Senki se tudja, hogy miért. Engem sem érdekel, de a móka kedvéért én is magamra rajzoltam" - idéznek egy 18 éves pekingi diákot.

*Edit: a cikk eredeti változatában elrontottam a kínai kifejezés (社会人) magyar átírását. Elnézést.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.