Kilenc hónappal a rohingyák elüldözése után tömegével születhetnek az erőszakban fogant gyerekek

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A rohingya menekülteket, köztük is a mianmari népirtás és fajüldözés során megerőszakolt nőket segítő segélyszervezetek előre bekarikázták a naptárukban 2018 májusát. A mianmari hadsereg etnikai tisztogató kampánya kilenc hónappal ezelőtt, 2017 szeptemberében kezdődött, és már akkor tudni lehetett, hogy a katonák az öldöklés és gyújtogatások közben tömegével erőszakolták meg a rohingya nőket.

Vagyis mostanra várható az első, erőszakban fogant gyermekek születése. A Save the Children nevű segélyszervezet attól tart, hogy százával hagyhatják majd magukra erőszakban fogant gyermekeiket a traumát túlélő nők. "Úgy érezhetik, hogy nem tudnak gondoskodni, vagy nem lesznek képesek gondoskodni a gyermekekről. Sok áldozat 18 év alatti. Arról nem is beszélve, hogy sokan joggal tarthatnak a megbélyegzéstől is" - mondta Melissa How, az Orvosok Határok Nélkül munkatársa. A szervezet kórházat működtet a bangladesi Coy's Bazaarban, ahol a legnagyobb rohingya menekülttábor is van.

A mianmari hadsereg etnikai tisztogatása nyomán több százezer rohingya kényszerült menekülésre, és tízezreket mészároltak le. A rohingya-ellenes kampány ugyan szeptemberben indult be ipari méretekben, de a hadsereg addigra már hónapok óta zaklatta a buddhista országban állampolgárságtól megfosztva élő miszlim kisebbség tagjait. Vagyis nem a májusban születendő babák az elsők, akik erőszakban fogantak, 2016 novembere óta vannak feljegyzett esetek arról, hogy a mianmari hadsereg katonái rohingya nőket erőszakolnak, az elmúlt hónapokban már több így fogant gyermek is született a bangladesi menekülttáborokban. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.