Eddig ismeretlen kézirattöredékeket találtak a holt-tengeri tekercseken

történelem
2018 május 03., 17:45
comments 144

Izraeli kutatók eddig ismeretlen szövegtöredékeket fedeztek fel a 2000 éves holt-tengeri tekercseken.

photo_camera Fotó: Gali Tibbon/AFP

A szövegtöredékeket új képalkotó technológia segítségével tették láthatóvá - közölte szerdán az izraeli régészeti hivatal szóvivője. Az eljárást eredetileg az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA számára fejlesztették ki.

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében.

photo_camera Fotó: Gali Tibbon/AFP

Az első tekercseket 70 éve fedezték fel beduin kecskepásztorok. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn.

A régészeti hivatal közleménye szerint sok töredéket a kis mérete és rossz állapota miatt a felfedezés után egyszerűen dobozokba tették.

Oren Ableman az egyik tekercsdarabkával 2018. május 2-án.
photo_camera Oren Ableman az egyik tekercsdarabkával 2018. május 2-án. Fotó: Gali Tibbon/AFP

Oren Ableman, a Jeruzsálemi Egyetem kutatója infravörös fény segítségével szabad szemmel nem látható tinta nyomaira bukkant néhány, a Times of Israel szerint pár cm2-es töredéken. Egy óhéber betűket tartalmazó tekercsdarabról azt gyanítják, egy eddig ismeretlen kézirat töredéke lehet. Egy másik egy ún. templomi tekercsből származik, ami szertartások utasításait írja le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.