Észak-Koreában szombaton Dél-Koreához igazítva állítják át az órákat

külföld
2018 május 04., 20:16
comments 20

A múlt heti történelmi elnöki találkozó után Észak-Koreában harminc perccel állítják előre az órákat szombaton, így ezentúl a rezsim ugyanabban az időzónában lesz, mint Dél-Korea. Ezt az észak-koreai hírügynökség jelentette be. 

Az időzóna-különbség eltörlése az első gyakorlatias lépés, hogy felgyorsítsák a folyamatot, mely során Észak és Dél eggyé válhat, írták. 

Eddig a világ legelzártabb diktatúrájában a phenjani időzóna szerint mutatták a pontos időt, ami félórás eltérést jelentett a dél-koreai és japán időzónához képest. A 30 perces csúsztatást nemrég, csak 2015-ben vezették be, hogy ezzel is kiálljanak az átkozott japán imperialistákkal szemben, mivel ez az időzóna még abból az időszakból származott, amikor a koreai félsziget japán uralom alatt állt. 

photo_camera Fotó: -/AFP

Egyszer már Dél-Korea is otthagyta ezt az időzónát még az ötvenes években, de aztán a hatvanas években visszaváltottak. 

A két Koreát elválasztó demilitarizált zónában látható is volt egymás mellett a két óra a két koreai idővel, és a dél-koreai elnöki hivatal arról posztolt a találkozó után, hogy Kim Dzsongunt bántotta a két óra látványa. 

Pénteken az is kiderült, hogy Donald Trump elmondása szerint megvan már a helyszíne és az időpontja Kim Dzsongunnal tartandó csúcstalálkozójának. Ezt ugyanakkor még nem hozták nyilvánosságra. Elemzők májusi vagy júniusi időpontra számítanak, és felmerült már többek között a demilitarizált zóna, Mongólia vagy Szingapúr is helyszínként. 

A világban fordulnak még elő amúgy izgalmas óraállítgatások: 2007-ben például Hugo Chávez félórával állíttatta el az órákat Venezuelában, a hivatalos narratíva szerint azért, hogy több ember ébredhessen napfényre, ugyanakkor egyes feltételezések szerint csak azért, hogy elhatárolódjanak az amerikai időzónától. Ugyanakkor 2016-ban az őt követő Nicolás Maduro visszaállt a régi rendszerre, mivel abban bíztak, hogy az esti világosság révén kevesebb energiafogyasztásra lesz szükség az óriási gazdasági válsággal küzdő országban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.