Észak-Koreában szombaton Dél-Koreához igazítva állítják át az órákat

A múlt heti történelmi elnöki találkozó után Észak-Koreában harminc perccel állítják előre az órákat szombaton, így ezentúl a rezsim ugyanabban az időzónában lesz, mint Dél-Korea. Ezt az észak-koreai hírügynökség jelentette be. 

Az időzóna-különbség eltörlése az első gyakorlatias lépés, hogy felgyorsítsák a folyamatot, mely során Észak és Dél eggyé válhat, írták. 

Eddig a világ legelzártabb diktatúrájában a phenjani időzóna szerint mutatták a pontos időt, ami félórás eltérést jelentett a dél-koreai és japán időzónához képest. A 30 perces csúsztatást nemrég, csak 2015-ben vezették be, hogy ezzel is kiálljanak az átkozott japán imperialistákkal szemben, mivel ez az időzóna még abból az időszakból származott, amikor a koreai félsziget japán uralom alatt állt. 

Fotó: -/AFP

Egyszer már Dél-Korea is otthagyta ezt az időzónát még az ötvenes években, de aztán a hatvanas években visszaváltottak. 

A két Koreát elválasztó demilitarizált zónában látható is volt egymás mellett a két óra a két koreai idővel, és a dél-koreai elnöki hivatal arról posztolt a találkozó után, hogy Kim Dzsongunt bántotta a két óra látványa. 

Pénteken az is kiderült, hogy Donald Trump elmondása szerint megvan már a helyszíne és az időpontja Kim Dzsongunnal tartandó csúcstalálkozójának. Ezt ugyanakkor még nem hozták nyilvánosságra. Elemzők májusi vagy júniusi időpontra számítanak, és felmerült már többek között a demilitarizált zóna, Mongólia vagy Szingapúr is helyszínként. 

A világban fordulnak még elő amúgy izgalmas óraállítgatások: 2007-ben például Hugo Chávez félórával állíttatta el az órákat Venezuelában, a hivatalos narratíva szerint azért, hogy több ember ébredhessen napfényre, ugyanakkor egyes feltételezések szerint csak azért, hogy elhatárolódjanak az amerikai időzónától. Ugyanakkor 2016-ban az őt követő Nicolás Maduro visszaállt a régi rendszerre, mivel abban bíztak, hogy az esti világosság révén kevesebb energiafogyasztásra lesz szükség az óriási gazdasági válsággal küzdő országban. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.