Észak-Korea arra figyelmeztette Trumpot, hogy a fenyegetőzéssel csak rontja az esélyeit

külföld
2018 május 06., 11:13
comments 74

Amilyen, kicsit elhamarkodottnak tűnú derűlátás fogadta az észak- és a dél-koreai elnök csúcstalálkozóján kiadott, tartalmilag a 2007-ben, 2000-ben, 1992-ben tartott észak-déli csúcstalálkozók után kiadott közleményekkel majdnem szó szerint egyező közleményeket a koreai félsziget atommentesítéséről, annyira váratlan fordulat, hogy most az észak-koreai külügyminisztérium óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy ezt a gyengeség jelének vegyék.

A hivatalos állami hírügynökség által kiadottak szerint egy külügyi szóvivő figyelmeztette arra az amerikaiakat, hogy ha nem hagynak fel a nyomásgyakorlással, akkor már "nem kifizetődő" a kérdéssel foglalkozni.

Donald Trump mindenki meglepetésére idén megadta Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak azt, amire mindig is vágyott: egyenrangú partnernek tekintette, és beleegyezett egy csúcstalálkozóba. Ez önmagában akkora engedmény az amerikaiak részéről, amit csak az indokolna, ha valóban sikerülne megállapodásra jutniuk Észak-Koreával az atomfegyverek leszereléséről. Minden kisebb eredmény kudarcnak tűnne azután, hogy ezt az alkukártyát már kijátszották. Az, hogy az északi vezetés most visszakozni kezdett az elmúlt hetek békeüzeneteiből, csillapíthatja a túlzónak tűnő reményeket.

Az amerikaiak az északiak engedékenységének hírére ugyanis fokozni kezdték követeléseiket, már a létező atomfegyverek megsemmisítését várnák el Észak-Koreától. Igaz, ezzel párhuzamosan Trump utasította a Pentagont, hogy dolgozzon ki terveket a Dél-Koreában állomásozó, az ország biztonságát szavatoló amerikai haderő részleges kivonásáról - ez is régi reménye az északi rezsimnek.

Kim és Trump a tervek szerint május végén vagy július elején találkozhatnak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.