Működnek a NASA első, mélyűrbe küldött nanoműholdjai

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A NASA szombaton elindított a Földről egy Mars-szondát, és vele két CubeSat technológoa alapján készült nanoműholdat, MarCO-A-t és MarCO-B-t. A CubeSat leginkább kockaműholdat jelent, az utóbbi években egyre több ilyen kis méretű műholdat lőnek föl az űrbe. Ezeket olcsó előállítani, kis méretük és kis súlyuk miatt pedig gazdaságosan az űrbe juttathatóak. Több ország ennek a technológiának köszönhetően tudott csak saját műholdat az űrbe juttatni.

A MarCO műholdat a NASA első CubeSatjai, amit az Amerikai Űrügynökség a mélyűrbe, azaz a Föld és a Hold által dominált rendszeren kívülre küld. A küldetés lényege a technológia tesztelése mellett az, hogy a két MarCO segíteni fog majd a Mars-szondának a Földdel való kommunikációban.

A Mars körül ugyanis kering egy műhold, ami begyűjti a bolygóra szálló szonda jeleit, majd azokat továbbítja a Földre, ez a műhold azonban nem tud egyszerre fogadni és küldeni is adatokat. A két diplomatatáska-méretű MarCO ebben segít majd, így a Mars-szonda leszállásáról sokkal hamarabb fognak megbízható adatok érkezni a Földre, majd 2018 őszén.

A műholdak a 'Polo jelet küldték vissza a Földre, ezzel jelezték, hogy minden oké. A Mard-szondáról már lecsatlakoztak, külön, saját útvonalon mennek majd a Mars felé. (JPL/NASA)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.