Működnek a NASA első, mélyűrbe küldött nanoműholdjai

A NASA szombaton elindított a Földről egy Mars-szondát, és vele két CubeSat technológoa alapján készült nanoműholdat, MarCO-A-t és MarCO-B-t. A CubeSat leginkább kockaműholdat jelent, az utóbbi években egyre több ilyen kis méretű műholdat lőnek föl az űrbe. Ezeket olcsó előállítani, kis méretük és kis súlyuk miatt pedig gazdaságosan az űrbe juttathatóak. Több ország ennek a technológiának köszönhetően tudott csak saját műholdat az űrbe juttatni.

A MarCO műholdat a NASA első CubeSatjai, amit az Amerikai Űrügynökség a mélyűrbe, azaz a Föld és a Hold által dominált rendszeren kívülre küld. A küldetés lényege a technológia tesztelése mellett az, hogy a két MarCO segíteni fog majd a Mars-szondának a Földdel való kommunikációban.

A Mars körül ugyanis kering egy műhold, ami begyűjti a bolygóra szálló szonda jeleit, majd azokat továbbítja a Földre, ez a műhold azonban nem tud egyszerre fogadni és küldeni is adatokat. A két diplomatatáska-méretű MarCO ebben segít majd, így a Mars-szonda leszállásáról sokkal hamarabb fognak megbízható adatok érkezni a Földre, majd 2018 őszén.

A műholdak a 'Polo jelet küldték vissza a Földre, ezzel jelezték, hogy minden oké. A Mard-szondáról már lecsatlakoztak, külön, saját útvonalon mennek majd a Mars felé. (JPL/NASA)