Működnek a NASA első, mélyűrbe küldött nanoműholdjai

űrkutatás
2018 május 06., 12:36
comments 59

A NASA szombaton elindított a Földről egy Mars-szondát, és vele két CubeSat technológoa alapján készült nanoműholdat, MarCO-A-t és MarCO-B-t. A CubeSat leginkább kockaműholdat jelent, az utóbbi években egyre több ilyen kis méretű műholdat lőnek föl az űrbe. Ezeket olcsó előállítani, kis méretük és kis súlyuk miatt pedig gazdaságosan az űrbe juttathatóak. Több ország ennek a technológiának köszönhetően tudott csak saját műholdat az űrbe juttatni.

A MarCO műholdat a NASA első CubeSatjai, amit az Amerikai Űrügynökség a mélyűrbe, azaz a Föld és a Hold által dominált rendszeren kívülre küld. A küldetés lényege a technológia tesztelése mellett az, hogy a két MarCO segíteni fog majd a Mars-szondának a Földdel való kommunikációban.

A Mars körül ugyanis kering egy műhold, ami begyűjti a bolygóra szálló szonda jeleit, majd azokat továbbítja a Földre, ez a műhold azonban nem tud egyszerre fogadni és küldeni is adatokat. A két diplomatatáska-méretű MarCO ebben segít majd, így a Mars-szonda leszállásáról sokkal hamarabb fognak megbízható adatok érkezni a Földre, majd 2018 őszén.

A műholdak a 'Polo jelet küldték vissza a Földre, ezzel jelezték, hogy minden oké. A Mard-szondáról már lecsatlakoztak, külön, saját útvonalon mennek majd a Mars felé. (JPL/NASA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.