Az Akadémia történetében először engedték meg négy tagnak, hogy kilépjenek a Nobel-díjat odaítélő bizottságból

Formálisan is engedélyezték a távozást hétfőn a Svéd Akadémia négy tagjának, aki a többségétől eltérő véleménye miatt bojkottálta az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület munkáját. A tagság az 1786-ban alapított szervezetben mostanáig egy életre szólt, a 232 éves alapszabály nem tette lehetővé a formális távozást. 

A négy tag lemondása azután vált lehetővé, hogy XVI. Károly Gusztáv svéd király, a válságba jutott testület védnöke a múlt héten reformokat léptetett életbe a működőképesség biztosítása céljából. A négy tag formális távozásával megnyílt az út új, aktív tagok felvétele előtt.

  • A négyek közül ketten - Sara Stridsberg és Klas Österberg - a múlt hónapban szüntették be minden tevékenységüket, tiltakozásul az akadémiát sújtó szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrány kezelési módja ellen. 
  • Lotta Lotass már több éve nem tartott fenn semmilyen kapcsolatot az intézménnyel,
  • a negyedik szerző, Kerstin Ekman pedig már 1989-ben kivonult a testület munkájából, tiltakozásul az ellen, hogy az akadémia néma maradt a Salman Rushdie indiai-brit írót halállal fenyegető iráni vallási rendelet ügyében.

A 18-tagú akadémia négy másik tagja is szünetelteti tevékenységét április óta a botrány miatt, de az ő ügyükben nem született döntés hétfőn, mert egyelőre nem tudni, hogy ők is véglegesen távozni akarnak-e a testületből.

Pénteken bejelentették Stockholmban, hogy idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjast, mert a testületet újjá kell szervezni és vissza kell szerezni a közbizalmat. A 2018-as év Nobel-díjasát jövőre, a 2019-essel egy időben nevezik meg. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.