Az Akadémia történetében először engedték meg négy tagnak, hogy kilépjenek a Nobel-díjat odaítélő bizottságból

TUDOMÁNY
2018 május 7., 16:00
comments 25

Formálisan is engedélyezték a távozást hétfőn a Svéd Akadémia négy tagjának, aki a többségétől eltérő véleménye miatt bojkottálta az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület munkáját. A tagság az 1786-ban alapított szervezetben mostanáig egy életre szólt, a 232 éves alapszabály nem tette lehetővé a formális távozást.

A négy tag lemondása azután vált lehetővé, hogy XVI. Károly Gusztáv svéd király, a válságba jutott testület védnöke a múlt héten reformokat léptetett életbe a működőképesség biztosítása céljából. A négy tag formális távozásával megnyílt az út új, aktív tagok felvétele előtt.

  • A négyek közül ketten - Sara Stridsberg és Klas Österberg - a múlt hónapban szüntették be minden tevékenységüket, tiltakozásul az akadémiát sújtó szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrány kezelési módja ellen.
  • Lotta Lotass már több éve nem tartott fenn semmilyen kapcsolatot az intézménnyel,
  • a negyedik szerző, Kerstin Ekman pedig már 1989-ben kivonult a testület munkájából, tiltakozásul az ellen, hogy az akadémia néma maradt a Salman Rushdie indiai-brit írót halállal fenyegető iráni vallási rendelet ügyében.

A 18-tagú akadémia négy másik tagja is szünetelteti tevékenységét április óta a botrány miatt, de az ő ügyükben nem született döntés hétfőn, mert egyelőre nem tudni, hogy ők is véglegesen távozni akarnak-e a testületből.

Pénteken bejelentették Stockholmban, hogy idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjast, mert a testületet újjá kell szervezni és vissza kell szerezni a közbizalmat. A 2018-as év Nobel-díjasát jövőre, a 2019-essel egy időben nevezik meg. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt