A Guns N’ Roses a rasszistának és homofóbnak tartott dala nélkül adja ki újra az Appetite for Destruction összkiadását

ZENE
2018 május 08., 13:53
comments 186

Újra megjelenteti egyik legismertebb lemezét a Guns N’ Roses. Az 1987-es Appetite for Destructiont a kísérő kislemezekkel együtt adják ki, díszkiadásban, ugyanakkor kurtított formában: az One in a Million című dal nélkül.

A zenekar nem kommentálta a döntést, de egybehangzó vélekedések szerint a szövege miatt nem rakják rá a dalt újra a lemezre, mivel az rasszista és homofób sorokat is tartalmazott.

Az ötlemezes kiadáson 73 szám fog szerepelni, köztük számos kiadatlan felvétel is a legismertebb albumuk keletkezésének időszakából. Az 1988-as ‘G N’ R Lies’ című kislemezük összes számát is szerepeltetik majd a gyűjteményben, kivéve az One In a Milliont. A kislemezből több mint ötmillió példány fogyott el a megjelenésekor, és a szám szövegében niggerezés mellett olyan sorok szerepelnek, minthogy

Immigrants and faggots
They make no sense to me
They come to our country
And think they’ll do as they please
Like start some mini-Iran
Or spread some fucking disease
And they talk so many goddamn ways
It’s all Greek to me

A dalt már megjelenésekor sok kritika érte. Axl Rose akkor azt magyarázta, hogy a szöveget többek között Los Angeles-i fekete csalók esete inspirálták, és azon is háborgott, hogy a feketék miért nevezhetik egymást niggernek, míg a fehérek ezt miért nem tehetik meg a feketékkel, és hogy amúgy sem szereti, ha bárki korlátokat szab a számára. Majd hozzátette, hogy a nigger nem is feltétlen kell feketét jelentsen, hanem inkább valaki olyasvalakit, aki gondokat okoz az életedben. 1992-ben még annyit tett hozzá, hogy a szám születésekor kifejezetten dühös volt pár feketére, akik megpróbálták kirabolni, ugyanakkor nem akarta általában sértegetni a feketéket.

A bevándorlókkal kapcsolatos sorokról akkor azt mondta, hogy egy csomó ember érkezik hozzájuk másik országokból, akik aztán munkát szereznek a kisboltokban és a benzinkutakon, és úgy kezelnek téged, mintha nem tartoznál ide. A buzizásról pedig annyit mondott, hogy homoszexuálisokkal szembeni pár nagyon rossz élmény táplálta, szóba került egy nemi erőszak kísérlete is.

A Guardian cikke szerint Elton John egy 2017-es interjújában megvédte Axl-t, mondván, soha az életben nem feltételezné róla, hogy homofób lenne. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.