Boris Johnson frontális támadást indított Theresa May ellen

külföld
2018 május 08., 06:29
comments 42

A héten újabb front nyílik az amúgy is nehezen áttekinthető brit belpolitikai térben: Boris Johnson külügyminiszter frontális támadást indíthat Theresa May miniszterelnök ellen. A téma természetesen a brexit, illetve hogy az ország hogyan kötődjön a szakítás után az EU vámuniójához. 

A kemény brexites álláspont szerint természetesen sehogy, Johnson Washingtonból adott interjút a Daily Mailnek, és többek között őrültnek nevezte May javaslatát, mely fenntartaná a vámunió egy formáját. 

A kilépési törvénytervezetet jelenleg tárgyaló felső kamara, a Lordok Háza a minap beillesztett a tervezetbe egy olyan módosító záradékot, amely szerint Nagy-Britanniának vámunióra kell törekednie az EU-val a kilépés után is. E felsőházi döntés önmagában még nem ró jogi kötelmet a kormányra, de egyre több jel utal arra, hogy az alsóházban is többségbe kerülhetnek a vámunió valamilyen formájának fenntartását pártoló képviselők, és ebben az esetben a kezdeményezés akár a kilépési törvény kötelező erejű cikkelyévé válhat.

Johnson szerint az eddig felmerült javaslat óriási bürokráciával járna együtt. Felmerült például javaslatként, hogy az ország beszedné a vámtételeket az importcikkek nyomán az EU részére, és ha végül az adott áru Nagy-Britanniában marad, akkor visszafizetnék azokat. De a Jacob Rees-Mogg vezette EU-szkeptikus konzervatív tábornak alapvető problémáik is vannak bármiféle vámuniós tárgyalással kapcsolatban: szerintük ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is fenntartana valamely vámuniós jellegű partneri viszonyt az EU-val, azzal lehetetlenné válna a kereskedelemszabályozási autonómia és a független brit kereskedelempolitika megteremtése.

Johnson interjújából mindenesetre ez lett ma reggelre:

link Forrás

Az interjúban amúgy gyakorlatilag azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy az EU-népszavazás eredményét árulná el, ha vámuniós egyezségre törekedne. Johnsonnak korábban is voltak kemény kiállásai a teljes érvényű kilépés mellett, de ennyire nyíltan talán még sosem fenyegette szakítással a saját kormányát. 

A Politico elemzése szerint hasonló viták és fenyegetőzések zajlottak az elmúlt hetekben is a brit kormány környékén, csak ezek még a színfalak mögött történtek. Most azonban a nyilvánosság előtt lehet majd követni ezeket az összecsapásokat. Johnson állítólag már tavaly december óta mondja ismerőseinek, hogy nagyon aggasztja, amilyen irányba mennek a dolgok a brexittel, de most fordult elő először, hogy nyilvánosság előtt kritizálja a miniszterelnököt. 

A brit kormány legközelebb épp kedd délelőtt ülésezik, és ugyan a brexit most nem lett volna napirenden, nehéz elképzelni, hogy a reggeli címlapok ne legyenek hatással a kabinetülésre. 

Egyelőre nehéz látni, hogy May hogyan fog reagálni: eleve több vámuniós javaslat van még napirenden, és a kormány még hivatalosan nem foglalt állást a kérdésben. A Politico elemzése szerint ha May nem akarja, hogy Johnson kiszálljon a kormányból, kompromisszumra kell törekedjen, ez azonban közel sem könnyű feladat. A most kritizált javaslatot például több hónapnyi munkával rakták össze külső szakértők bevonásával, nehezen elképzelhető, hogy ezt pár nap alatt sikerül úgy átgyúrni, hogy az mindenkinek megfeleljen. 

Brexit-ügyben csütörtökön ül majd össze a kormány, ugyanakkor elvileg a vámunió kérdése nem lesz napirenden a héten. Az Express című lap közben arról írt, hogy keményen brexitpárti konzervatívok hajlandóak harcot indítani May elmozdításáért is, ha úgy látják, hogy nincs más út. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.