Félmillió dollárt kapott Trump ügyvédje egy szankcionált orosz oligarcha pénzét kezelő alaptól

külföld
2018 május 09., 02:37
comments 56

Gyanús forrásokból érkeztek pénzek Michael D. Cohen, Donald Trump személyi ügyvédje tanácsadócégéhez, az Essential Consultants LLC-hez, derült ki banki forrásokból, amiket a New York Times függetlenül is meg tudott erősíteni. Cohen az, aki 2016-ban, az elnökválasztási kampány hajrájában 130 ezer dollár hallgatási pénzt fizetett Stephanie Cliffordnak, vagyis Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy az ne beszéljen afférjáról Donald Trumppal.

A pénzügyi tranzakciók bizonyítékait Clifford ügyvédje, Michael Avenatti szerezte meg és hozta elsőként nyilvánosságra, de a New York Times tőle függetlenül is megerősítette hitelességüket. A hétoldalnyi dokumentumból kiderül, hogy Cohen cége

orosz oligarcháktól és az amerikai kormánytól megbízásokat, vagy hatósági engedélyeket váró cégektől kapott "tanácsadási" megbízásokat.

2017 folyamán például félmillió dollárnyi pénz folyt be a Colombus Nova nevű New York-i befektetőcégtől, aminek a legnagyobb ügyfele egy Viktor Vekszelberg ellenőrzése alatt álló cég. Vekszelberg a magyar olvasóknak is ismerős lehet, ő volt a közvetítő az orosz és a magyar állam között a moszkvai magyar nagykövetség eladásában. Az üzlet elég előnytelen volt a magyar államnak, Vekszelberg közvetítőként 21 millió dollárért vette meg a piacon 50 milliósra értékelt épületet a magyar államtól, hogy aztán azonnal 116 millió dollárért adja tovább az orosz államnak.

Vekszelberg a Renova Group cégcsoporton át fektetett a Colombus Novába. Az Egyesült Államok idén áprilisban Vekszelberget és a Renova Groupot is szankciókkal sújtotta a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt.

A Colombus Nova hivatalos reakciójában tagadta, hogy Vekszelberg utasítására fizettek volna félmillió dollárt Cohennek, azt állítják, hogy a befektetőcég maga bérelte fel Cohent "üzleti tanácsadóként".

Vekszelberg és unokatestvére, a Colombus Nova amerikai vezérigazgatója, Andrew Intrater amúgy negyedmillió dollárral támogatták Trump beiktatási buliját, amin Vekszelberg személyesen is részt vett.

Cohen más, amerikai üzletekben érdekelt cégek figyelmét is felkeltette. A Novartis gyógyszeripari óriás négy hónapon át havi 99980 dollárt utalt az Essentials Consultantsnak. A Cég vezérigazgatója januárban személyesen is találkozhatott Trumppal. A Novartis 2017-ben összesen tízmillió dollárt költött lobbizásra Washingtonban, ami érthető befektetés egy olyan cégtől, melynek nyeresége nagyban múlik az amerikai szabályozó hatóságok jóindulatától.

Ahogy az AT&T és a Time Warner tervezett mergere is nagyban múlhat az amerikai szabályozóhatóságok jóindulatán. Az amerikai távközlési cég 2017 októbere és 2018 januárja között négy részletben 200000 dollárt fizetett Cohen tanácsadócégének. A Korea Aerospace Industries, amely a Lockheed Martinnal közösen az amerikai légierőnek akarna több milliárd dollárért gyakorlógépeket szállítani, 150 ezer dollárt fizetett Cohen cégének tanácsadásra.

A legérdekesebb csavar a történetben, hogy Michael Cohen ezt a cégét 2016 őszén, két héttel azelőtt jegyeztette be az amerikai offshore-paradicsomban, Delaware-ben, hogy kifizette volna Stephanie Cliffordnak a hallgatási pénzt. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a céget alapvetően ennek a kifizetésnek az elrejtésére hozták létre, csak aztán Cohen másra is használni kezdte. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.