Magyar bankszámlákon is járt 170 millió dollárja a gigantikus európai áfacsalást elkövető bandának

külföld
2018 május 09., 19:43
comments 30

Összesen 58 embert vettek őrizetbe a hatóságok az Európai Unió több tagállamában egy gigantikus adócsalási ügyben. A vádak szerint 70 millió dollár értékű kár érte az EU gazdaságát. 

Az Europol és az Eurojust összehangolt akciójában Németországban, Belgiumban, Portugáliában és Spanyolországban tartóztattak le embereket, több mint száz ingatlant kutattak át. 

A nyomozás még 2015-ben indult, amikor a spanyol rendőrség egy áfacsalásokra és pénzmosásokra szakosodott szervezett bűnözői csoportról értesült. A csoport elektronikus termékeket vásárolt, és ezeket árulta online, illetve kamuhirdetésekkel is vertek át vásárlókat. 

Kiterjedt hálózatuk volt, az EU több tagországában jelen voltak, volt, ahol csak egy-egy ember intézte a csalásokat, máshol cégek is részt vettek ebben. 

A bűnszervezetet két férfi, apa és fia irányította kilenc éven át, Spanyolországból. Portugál, olasz, német tagjai is voltak a szervezetnek. Több tucatnyi offshore vállalat révén intézték ügyleteiket, és a ténylegesen eladott termékek után sem fizettek áfát, ugyanakkor különféle üzleti tevékenységet színlelve igényeltek vissza adót. A vádak szerint mintegy 300 millió dollár értékű kárt okozva. 

A történetnek van magyar szála is: a hatóságok akkor akadtak az offshore cégek között mozgó pénz nyomára, amikor bolgár, illetve magyar bankszámlákon fordultak meg. Két magyar bankszámlán közel 170 millió dollár volt, ami aztán olasz, spanyol és amerikai számlákra ment tovább, és többek között ingatlanba, befektetésekbe és luxusautókba próbálták meg tisztára mosni. (OCCPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt